MINISTAR BOŽINOVIĆ U BRUXELLESU

‘Još jednom smo pružili jasnu i čvrstu podršku Grčkoj u zaštiti njene vanjske granice’

Objavljeno: 05.03.2020. Renata Cisar

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predsjedao je izvanrednim sastankom Vijeća ministara unutarnjih poslova kojeg je sazvalo hrvatsko predsjedništvo. Ministri unutarnjih poslova EU-a te ministri pridruženih zemalja Schengena razgovarali su o situaciji na vanjskim granicama Europske unije s Turskom, priopćeno je iz MUP-a.

U zaključcima s izvanrednog sastanka, Vijeće je izrazilo svoju solidarnost s Grčkom, Bugarskom i Ciprom te drugim državama članicama, koje bi se mogle naći u sličnoj situaciji.

Iako Vijeće priznaje povećan migracijski teret i rizike s kojima je Turska suočena na svom teritoriju i značajne napore koje je uložila u prihvaćanju 3,7 milijuna migranata i izbjeglica, snažno odbija korištenje Turske migracijskim pritiskom u političke svrhe.

Ovakva situacija na vanjskim granicama Europske unije je neprihvatljiva te Vijeće očekuje od Turske potpunu primjenu odredbi Zajedničke izjave iz 2016. godine prema svim državama članicama smatrajući da i EU i Turska imaju koristi od nastavka ove suradnje i ispunjavanja obveza.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba