NACIONALNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Izvadio je pištolj i na sudu ubio tri žene, a četvrtu teško ranio

Objavljeno: 22.09.2020. Ante Ferara

Mato Oraškić je u srijedu, 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu ubio sutkinju, odvjetnicu i suprugu te teško ranio zapisničarku. Tog dana u 9.30 sati na prvom katu bila je zakazana brakorazvodna parnica supružnika Oraškić.

Policajac Mato Oraškić u sud je ušao kroz gruntovnicu, znajući da će kroz taj ulaz lakše proći s oružjem. Bilo je oko 9.45 sati kad je sutkinja izdiktirala za zapisnik da je brakorazvodni postupak gotov. Oraškić je ustao i izvadio pištolje. S prva dva hica ubio je suprugu Gordanu, a nakon nje, također s dva metka, odvjetnicu Hajru Prohić.

Potom se okrenuo prema sutkinji te pucao u nju. Zapisničarku je teško ranio. Tijekom izlaska iz suda zgrabio je spise te ih spremio u ruksak. Odjurio je u zahod gdje je oprao ruku, a zatim je kroz gruntovnicu izašao iz suda.

Na sudu je dobio kaznu od 40 godina zatvora. Kaznu bi trebao izdržavati do 22. rujna 2039. godine, piše 24sata. U spomen na ubijene u Hrvatskoj se svake godine na taj dan obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba