POČELA JE PREDIZBORNA KAMPANJA

IZBORE NEĆE UGROZITI NI KORONA: “Glasovat će i ljudi u samoizolaciji. Nije to slanje rakete na mjesec”

Objavljeno: 18.06.2020. Metropolitan

DIP je objavio pravovaljane liste, čime je i službeno počela predizborna kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati 5. srpnja. Predsjednik DIP-a Đuro Sessa izvijestio je da su zaprimljene ukupno 192 liste, od čega 95 stranačkih, 92 koalicijske i 5 neovisnih. Liste su objavljene na stranicama Državnog izbornog povjerenstva i već je počeo teći rok od 48 sati za eventualne prigovore.
Na listama je ukupno 58 posto muškaraca, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina. Najmlađa kandidatkinja je 2002. godište, a najstariji kandidat ima 91 godinu. Od 192 liste, 39 ne zadovoljavaju kvote ravnoteže spolne zastupljenosti. Na 37 su podzastupljene žene, a na dvije muškarci.

– Spremni smo za najcrnji scenarij, za najgoru epidemiološku situaciju, ali se nadamo da do toga neće doći – izjavio je Sessa.
Na upit kako će se identificirati birači ako budu nosili maske, Sessa je odgovorio da birači trebaju poštivati pravila i osobno glasati, no, ako bude sumnje, maska se može malo povući, pa utvrditi identitet.
Rekao je i da se čekaju upute HZJZ-a, ali da će se i ljudima u samoizolaciji omogućiti da glasuju na izborima tako što će članovi biračkih odbora otići do te osobe.

– Doći će kao poštar ili Glovo. Nije to slanje rakete na mjesec – istaknuo je Sessa. Izvijestio je da će DIP rezultate na dan izbora početi objavljivati od 22 sata, piše Dnevnik.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba