Evo najnovijih detalja

Ima li to Plenković svih 76 ruku za novu vladu?

Objavljeno: 06.05.2024. Metropolitan

Premijer Andrej Plenković danas se sastao sa zastupnicima koalicije koja je dosad podržavala HDZ-ovu većinu u saboru (HDZ, HNS, HDS i HSU), a sutra će se održati ključan sastanak manjinskih zastupnika na kojima bi trebao biti dogovoren model podrške većini HDZ-a i DP-a. Potom će se s manjincima sastati i Plenković.

Prošlog je petka na neformalnom sastanku s vodstvom Domovinskog pokreta postigao načelan dogovor o budućoj saborskoj većini, a s obzirom na to da Domovinski pokret nije odustao od svog zahtjeva da u novoj parlamentarnoj većini ne bude SDSS-a, Plenković se po svemu sudeći odrekao suradnje sa strankom Milorada Pupovca kako bi formirao većinu s Domovinskim pokretom, bez čijih zastupnika teško može osigurati potrebnih 76 ruku, donosi Index.

Ipak, manjinski zastupnik Furio Radin danas je sugerirao da neće biti tako lako slomiti manjince. U kratkoj je izjavi poručio da štogod da se piše, klub manjinskih zastupnika jest i ostaje kompaktan. Izjavu je za Index dao i izvor iz HSLS-a, koji je, govoreći o većini koju bi tvorili HDZ i DP, rekao da HSLS sigurno neće sudjelovati u talibaniziranju Hrvatske.

No potom se javio i predstavnik mađarske manjine Robert Jankovics, koji je potvrdio Indexu da će podržati Plenkovića za mandatara nove vlade, što je pobilo Radinovu izjavu o kompaktnim manjincima. Prema izračunima, Plenković uz podršku 13 zastupnika DP-a, Vesne Vučemilović i Roberta Jankovics ima točno 76 ruku. Točno toliko mu treba da ode predsjedniku Milanoviću po mandat za slaganje nove vlade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba