PREPORUKE ZA AUTOPRIJEVOZNIKE

HZJZ: ‘Ako nemaju simptome koronavirusa, vozači i dalje normalno rade’

Objavljeno: 09.03.2020. Alen Brodar

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuku postupanja za poslodavce i radnike koji zbog obavljanja prijevozničke djelatnosti višekratno odlaze u područja zahvaćena koronavirusom. Iz HZJZ-a tako ističu da je najvažnija mjera obavijestiti i educirati zaposlenike o samoj bolesti i preporukama/općim mjerama zaštite.

– Poslodavci bi trebali osigurati uvjete rada koji podrazumijevaju dostatne količine sapuna i jednokratnih ubrusa u sanitarnim čvorovima, redovito čišćenje prostorija dezinficijensima te organizirati normalno funkcioniranje poslovnih procesa. Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa – stoji u priopćenju.

Zahvaćena područja trenutno su Kina, Hong Kong, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, zatim Japan, Iran, Singapur i Južna Koreja, što je, naravno, podložno promjenama, ovisno o razvoju situacije.

U posljednjoj izmijenjenoj uputi o postupanju s osobama koje su u zadnjih 14 dana prije ulaska u Hrvatsku boravile na području zahvaćenom epidemijom COVID-19 ili bile u kontaktu s oboljelima, od 28. veljače 2020., definiran je Postupak s osobama, strancima i hrvatskim građanima koji zbog posla prijevoza višekratno dolaze u Hrvatsku radi utovara/istovara robe i napuštaju Hrvatsku isti dan te hrvatskim građanima koji zbog posla prijevoza višekratno odlaze u zahvaćena područja.

Dinamika javljanja

– Za osobe koje zbog posla prijevoza višekratno dolaze u Hrvatsku radi utovara/istovara robe i napuštaju Hrvatsku isti dan te hrvatske građane koji zbog posla prijevoza višekratno odlaze u zahvaćena područja i koji su unazad 14 dana boravili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont, provodi se zdravstveni nadzor. Granični sanitarni inspektor i/ili sanitarni inspektor Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata će nakon provedenog anketiranja autoprijevoznika putem upitnika, a time i potvrde da nisu bolesni i da nisu bili u kontaktu s oboljelim od bolesti uzrokovane novim koronavirusom (SARS-CoV-2), izdati rješenje o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru. Autoprijevoznik će se s tim rješenjem javiti teritorijalno nadležnom epidemiologu, prema mjestu stanovanja ako je hrvatski državljanin, a prema mjestu obavljanja utovara/istovara u Hrvatskoj ako je stranac. Ako se osoba ne javi sama epidemiologu, epidemiolog će kontaktirati osobu na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora i/ili sanitarnog inspektora Područnog ili Središnjeg ureda Državnog inspektorata. Zdravstveni nadzor ovih osoba nema vremensko ograničenje, odnosno, traje cijelo vrijeme dok se područje u koje osoba vozi poslom ili iz kojega dolazi poslom, smatra područjem zahvaćenim epidemijom COVID-19 bolesti. Provodi se na način da epidemiolog u prvom kontaktu objasni osobi mjere čuvanja zdravlja u zahvaćenom području i mjere smanjenja rizika od širenja eventualne infekcije na osobe u kontaktu u Hrvatskoj te obavezu javljanja u slučaju razvoja bolesti. Osobi treba jasno dati do znanja da u slučaju bilo kakvih znakova bolesti dišnih puteva, mora ostati kod kuće i javiti se teritorijalno nadležnom epidemiologu telefonom. Potrebno je osigurati mogućnost izostanka s posla – privremena nesposobnost za rad za one koji imaju simptome infekcije dišnih putova, povišenu temperaturu, grlobolju, kratak dah i kašlju – stoji u priopćenju.

Dakle, nakon što vozač dobije rješenje, javi se epidemiologu, dalje normalno radi, ali sve pod uvjetom da nema nikakvih simptoma. U dogovoru s epidemiologom, definira se dinamika javljanja, naravno, pod uvjetom da vozač u cijelom tom razdoblju nema nikakvih simptoma ili tegoba. Sa sobom mora imati rješenje koje je dobio kad se vraćao iz zaraženog područja, kako bi granični policijski službenik vidio da je vozač već pod nadzorom i da ga ne treba više upućivati kod inspektora.

Opće mjere zaštite

Nadalje, važno je da se vozači pridržavaju osnovnih higijenskih postupaka te prilikom utovara ili čekanja na utovar u objektima na zaraženom području, svakako koriste rukavice, maske i zaštitna odjela te da imaju sa sobom sredstva za dezinfekciju ruku u onim situacijama kada ruke ne mogu redovito prati (alkoholni dezinficijens ili slično). U objektima tvrtke autoprijevoznika važno je provoditi i poštivati opće mjere sprječavanje prijenosa infekcija. Svi djelatnici mogu se štititi poštivanjem općih mjera sprječavanja prijenosa infekcija. Važno je osigurati dostupnost tekuće vode i sapuna u svrhu poštivanja osnovnih higijenskih normi, a potrebno je i sve djelatnike podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite od respiratornih infekcija:

• redovito perite ruke sapunom i vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije je odbacite u koš za otpad te operite ruke
• izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, povišenu temperaturu, grlobolju, kratak dah i kašlju

Specifične mjere zaštite

Vozač koji prevozi putnike među kojima ima putnika sa sumnjom na koronavirus, a vozački prostor odvojen je od ostatka vozila, ne mora nositi masku, dovoljno je održavati higijenu ruku češćim pranjem ili gelom za dezinfekciju na bazi 70 posto alkohola te održavati prostornu udaljenost od najmanje jednog metra u socijalnom kontaktu. U slučaju da pregrada ne postoji, potrebno je nositi medicinsku masku na licu i održavati higijenu ruku češćim pranjem ili gelom za dezinfekciju na bazi 70 posto alkohola. Vozač koji nema izravan kontakt s putnikom za kojeg postoji sumnja na COVID-19, ali nema pregrade između vozačke kabine i ostatka vozila, dovoljno je održavati udaljenost od jednog metra u socijalnom kontaktu, a od posebne je važnosti održavati higijenu ruku češćim pranjem ili gelom za dezinfekciju na bazi 70 posto alkohola.

Vozači koji prevoze putnike trebaju održavati higijenu svog neposrednog radnog prostora – vozačkog mjesta i kabine tako da povremeno prebrišu površine koje se često dotiču rukama sredstvom za dezinfekciju površina.

S obzirom na epidemiološku situaciju, situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga se svima preporučuje da prate mrežne stranice HZJZ-a i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podaci vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba