JE LI NAPOKON PRONAĐENO RJEŠENJE ZA VELIKI SVJETSKI PROBLEM?

Hrvatsko poduzeće osmislilo prvi uređaj za odvraćanje divljih životinja s ceste pomoću bliskog infracrvenog spektra

Objavljeno: 07.10.2021. Metropolitan

Naleti vozila na divljač jedan su od ključnih problema sigurnosti na cestama. Uz životinje, žrtve su često i vozači te ostali sudionici u prometu.

Svijet već godinama radi na raznim rješenjima kojima bi se ovakve situacije zaustavile ili svele na minimum, a Hrvatska je nedavno dobila i vlastito, jedinstveno u svijetu rješenje koje je već naišlo na odobrenje lovaca. Zove se “Waldpass i to je prvi uređaj za odvraćanje divljih životinja s ceste pomoću bliskog infracrvenog spektra, prenosi Poslovni.hr.

Uređaj je to koji se postavlja na registracijsku pločicu vozila, a infracrvena svjetlost na njemu tjera divljač od automobila i time sprječava nalet vozila za životinju. Svjetlo je nevidljivo ljudskom oku, ima valnu duljinu van ljudskog vidljivog spektra, stoga nije opasno za ljude na cesti, pojasnili su za Poslovni.hr voditeljica poslovanja Ana Trepšić i direktor Waldpassa Marko Borošak, koji je ujedno i inovator i osnivač i tvrtke A-Elektronik.

U automobilskim nesrećama s divljači sve je veći broj ozlijeđenih, ali i preminulih. U Hrvatskoj je prošle godine u čak 684 prometnih nesreća bilo riječ o naletu na životinju. Od 39 ozlijeđenih, koliko je zabilježeno u tim nesrećama, 10 ih je bilo teže ozlijeđeno. Također, štete na vozilima prilikom takvih naleta mogu biti veće od nekoliko desetaka tisuća kuna.

Uređaj je javnosti bio prikazan 4. listopada, simbolično na Međunarodni dan životinja, a u postupku su i investicije u proizvodnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba