HRT IZGUBILA U JOŠ JEDNOM SUDSKOM SPORU PROTIV PREDSJEDNIKA HND-A HRVOJA ZOVKA – IZ HND-A OGLASILI SE PRIOPĆENJEM

“Zovko i njegova obitelj za ovakav, u demokratskim društvima nezabilježen progon, zaslužuju ispriku Šveba i svih koji su u tome sudjelovali“

Objavljeno: 02.06.2022. Metropolitan

Hrvatska radio televizija ( HRT) izgubila je još jedan sudski spor protiv predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka, kojeg još jednom moraju prvostupanjskom presudom vratiti na njegovo radno mjesto, HND kao glavna strukovna organizacija novinara u Hrvatskoj, oglasila se priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

Ovim putem želimo obavijestiti javnost kako se nadamo da je nakon četiri godine ovim procesom završeno višestruko sudsko maltretiranje našeg predsjednika i njegove obitelji, ali i HND-a. HRT, koji je Republika Hrvatska osnovala da bude javna ustanova i javni servis građana, od 2018. godine do danas pokazao se kao serijski tužitelj kako svojih novinara i urednika, tako i svih ostalih naših kolega koji bi se usudili propitkivati rad i djelovanje onih koji su njome upravljali, a vrhunac je podizanje tužbi protiv cehovskog društva osnovanog 1910. godine, kao i njezinog predsjednika. Stoga smatramo da Hrvoje Zovko i njegova obitelj za ovakav, u demokratskim društvima nezabilježen progon, zaslužuju ne samo ispriku glavnog ravnatelja HRT-a Roberta Šveba i svih onih koji su u tome sudjelovali, nego i osnivanje nezavisnog saborskog povjerenstva s obzirom na to da će sve troškove ovakvih suludih procesa platiti građani ove zemlje koji uredno plaćaju pretplatu HRT-u!

Također, predlažemo saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije da što prije na dnevni red svoje sjednice stavi ovu temu, kao i dosadašnje upravljanje HRT-om, jer je iz obrazloženja sudskih presuda vidljivo da su ih i bivši ravnatelj Kazimir Bačić i sadašnji Robert Šveb pogrešno i lažno informirali o stanju na HRT-u. Naime, nakon što je prije nešto više od mjesec dana pravomoćnom presudom sud potvrdio da je Hrvoje Zovko s pravom govorio kako na nacionalnom javnom servisu vlada cenzura, sada je sutkinja Općinskog radnog suda u Zagrebu Jelica Pandurić donijela pravorijek:

“Razlozi za konkretno otkazivanje Ugovora o radu vjerojatno se nalaze u događajima koji su prethodili postupku otkazivanja Ugovora o radu tužitelju, na koje je tužitelj ukazivao kao predsjednik HND-a, a koje je poslodavac nastojao zataškati (prijavljeno pod imenom i prezimenom seksualnog uznemiravanja 23 Poslovni broj 9-Pr-13310/2021-80 zaposlenica tuženika od strane ravnatelja poslovanja kod tuženika), odnosno da se spriječi tužitelja da na takve stvari ukazuje i o istima govori.”

Također, u obrazloženju  presude sutkinja Jelica Pandurić ističe kako “do 2018. godine nije postojala niti jedna primjedba na rad Hrvoja Zovka, bilo od nadređenih, bilo od kolega” te da je njegova kalvarija počela u lipnju 2018. godine, kada je izabran za predsjednika HND-a:

“Od rujna 2018. godine pa sve do danas tužitelj (Hrvoje Zovko, op. a.), Hrvatsko novinarsko društvo te članovi HND-a izloženi su nizu (neosnovanih) sudskih tužbi od strane tuženika (HRT, op. a.).”

Dakle, ako je “vidljiv motiv odmazde i kažnjavanja” kako Hrvoja Zovka, tako i ostalih aktivnih članova strukovne organizacije “od strane javnog servisa”, onda osim o montiranim procesima, možemo govoriti i o politički motiviranim sudskim procesima kojima su čelni ljudi HRT-a pokušali ušutkati svoje kritičare te paralelno dezinformirati javnost i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije o svojim motivima za pokretanje tužbi. Podsjećamo samo na činjenicu da je bivši glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je protiv Zovka, naših kolegica i kolega s HRT-a i drugih medija te članova HND-a pokrenuo seriju kaznenih i parničnih tužbi, od kojih je jedna za “povredu ugleda i časti HRT-a” (sic!), smijenjen s funkcije zbog sumnje za počinjenje kaznenog djela, ali i dalje uživa sve blagodati radnog mjesta na HRT-u.

Stoga bi osnivanje nezavisnog saborskog povjerenstva koje bi utvrdilo stvarno stanje na HRT-u, kao i pojedinačnu odgovornost za istinsko sramoćenje te javne ustanove i srozavanje javnog servisa čiji je osnivač RH, bio logičan čin koji bi, nakon ovih sudskih presuda čije će troškove platiti porezni obveznici ove zemlje, poduzeo svaki odgovoran vlasnik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba