MALA, ALI VELIKA OBITELJ KOJA RAZUMIJE, VOLI I MIJENJA ŽIVOTE ŽIVIH BIĆA

Zagrebački par prodaje orahe kako bi nabavili inzulin za svog ljubimca Medonju

Objavljeno: 11.10.2022. Metropolitan

Američka kulturalna antropologinja Margaret Mead jednom je prilikom rekla: ˝Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali.˝ Tim bismo rečenicama opisali malu, ali veliku obitelj iz Zagreba koja razumije, voli i mijenja živote živih bića, ne zatvarajući oči pred svakodnevnom, sve okrutnijom stvarnošću. O čemu točno govorimo?

Napuštene, neželjene, pa i izgubljene životinje same ne mogu pronaći dom niti se pobrinuti same za sebe, a zaslužuju, kao i sva druga bića, svoju obitelj, ljubav i pažnju. Napuštanje životinja u sve većem je porastu, širi se kao jezoviti virus, a onda u tom moru jeze i grozote postoje ljudi poput Branka i Mare Šturman. Ovi Zagrepčani vlasnici su 18 pasa i četiriju mačaka. Jedan od njihovih ljubimaca, Medo, pati od dijabetesa i prijeko mu je potreban inzulin. Budući da je liječenje nije jeftino, supružnici su se odlučili prodati 20 vreća po oko pet kilograma oraha u ljusci koje su skupili u svom dvorištu. Cijena jedne vreće iznosi 100 kuna, a u to je uračunata i dostava na bilo koju adresu u Zagrebu.

– Za 24 dana , točnije 4. listopada Medo nam ide kod prof. Pirkica na operaciju mrene na očima. Oni koji nas prate znaju da tek što smo uspješno odradili istu stvar sa spašenom, a sad odlično udomljenom Lunicom, pojavio se problem sa Medom. Naglo se pojavio šećer uslijed kojeg je došlo najvjerojatnije do problema sa vidom. Šećer još uvijek nije pod kontrolom kako bi trebao biti pa on i Mara u ponedjeljak opet idu na Veterinarski faks kod doktorice Dodig i vjerojatno će mu prepisati drugu vrstu inzulina. Na ultrazvuk abdomena, rendgen, biokemiju i ostale pretrage otišlo je oko 5000 kuna, a skoro cijeli iznos je pokriven ostatkom novaca od Lunine operacije. Zahvaljujući najvjernijima prijateljima, Medonja je već i za operaciju mrena sakupio oko 3400 kuna od potrebnih 1200 do 15000 kuna. Trenutno skrbimo o njih 18 i 4 mačke, plaćamo privremeni za Ramba već četiri godine, a pomognemo svako malo i kojem nesretniku u okolici kad nam dojave za njega. Radim samo ja u kući pa nam je svaka pomoć dobrodošla, ustvari je to malo za reći. Znam i da ste se istrošili u zadnje vrijeme na nas i stoga nećemo biti razočarani ako za Medu to bude manje nego što bi bilo inače, ali eto napisat ću broj računa, možda se pridruži netko novi. Zahvaljujemo se na svemu do sada, molim Vas, dijelite nam Bobija i Tofija, njih dvoje bi trebalo dom u kojem ima manje pasa. Hvala puno. Branko Šturman PBZ HR6523400093206202236 – status je koji je napisao Šturman.

– Evo ovako ljudeki. Imamo 20 vreća oraha u ljuski sa i okolo našeg dvorišta. Vreće su takve da u svakoj ima 4,5 do 5 kilograma, a cijena je 100 kuna po vreći. Znači po kilogramu je 20 do 22 kune, na Njuškalu je 25 do 30 kuna kilogram. Tu je uračunata dostava na Vaša vrata u Zagrebu. Za tako skupljene novčeke imamo namjeru kupiti za Medu inzulin da ima do kraja ove godine. Star je tako nekako, oko sedam do sedam i pol godina, spašen je od loših uvjeta. Hvala, pozdrav od ekipe – napisao je Branko u ponedjeljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba