JESMO LI MI DRŽAVA U DRŽAVI? ZA VIJENAC OD SVJEŽEG CVIJEĆA S GRBOM RH, UMJESTO 600, IPAK, 800 KUNA

Za Ministarstvo branitelja fiksni tečaj kune u euro ne vrijedi: ˝Tako nam je lakše˝

Objavljeno: 04.11.2022. Metropolitan

Ministarstvo branitelja predložilo je u savjetovanje s javnošću nove iznose za (su)financiranje pogreba branitelja i HRVI-ja, no fiksni tečaj konverzije, koji iznosi iznosi 7,5345 kuna za jedan euro i koji je propisan Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH, odlučili su zaokružiti na prvi viši okrugli iznos jer im je tako bilo “lakše˝, piše Tportal. Obrazložili su to poskupljenjem troškova ukopa, prijevoza pokojnika te cijena goriva. 

Navode da ˝pri određivanju iznosa u eurima nije korišten fiksni tečaj konverzije, već je radi lakše provedbe propisan novi iznos (okrugli broj) te se time odstupilo od osnovnog pravila preračunavanja primjenom fiksnog tečaja konverzije˝.

Tako je za vijenac od svježeg cvijeća s grbom RH, umjesto 600, predloženo 800 kuna – što prema tečaju iznosi 106,18 eura, no Ministarstvo je to zaokružilo na 110 eura. Dakako, nije to jedina stavka gdje je iznos zaokružen na više.

Prema Zakonu o uvođenju eura stoji da se ˝prilikom predlaganja zakona (….) iznos preračunava se iz kune u euro uz primjenu fiksnog tečaja konverzije (…) nakon čega se dobiveni iznos zaokružuje na nižu deseticu˝.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba