Kakav je vaš stav?

VRUĆA TEMA JE RAD TRGOVINA NEDJELJOM: Do sutra se prikupljaju mišljenja i prijedlozi zainteresiranih o prijedlogu izmjena Zakona o trgovini

Objavljeno: 06.11.2022. Metropolitan

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja do sutra prikuplja mišljenja i prijedloge zainteresiranih o prijedlogu izmjena Zakona o trgovini kojima uz ostalo regulira radno vrijeme u djelatnosti trgovine. 

Plan je da trgovine budu zatvorene nedjeljom i blagdanima, a trgovci bi mogli izabrati 16 nedjelja tijekom kojih bi radili, piše Index.hr.

Dakle, prema prijedlogu, radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac, raspolažući maksimalnim iznosom fonda od 90 sati koje raspoređuje u razdobljima od ponedjeljka do subote, dok bi prodajni objekti nedjeljom i blagdanima pretežito bili zatvoreni.

Predlaže se da trgovine rade do 16 nedjelja u godini, a koje točno nedjelje su u pitanju, to bi bilo na trgovcima da odluče. 

Ipak, postoje i iznimke unutar ovog prijedloga.

Nedjeljom i blagdanima bi iznimno radili prodajni objekti koji se nalaze unutar ili su sastavni dio “željezničkih i autobusnih kolodvora, zračnih i trajektnih luka, luka unutarnje plovidbe brodova, zrakoplova i trajekata za prijevoz osoba i vozila, benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova te drugih subjekata u kulturi, muzeja, centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima”.

Isto tako, zabrana rada nedjeljom i blagdanom ne bi se odnosila ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Radno vrijeme kioska i pekarnica bi, prema predloženim izmjenama, nedjeljom i blagdanom bilo od 7 do 13 sati.

Iz HUP – Udruge trgovine su poručili da su zabrane suprotne temeljnim postulatima koje kao udruga zastupaju te da očekuju da im se Zakon nakon e-savjetovanja dostavi na očitovanje s primjerenim rokom za iznošenje stavova.

Iz HOK-a su pak poručili da se svakom poslodavcu treba ostaviti sloboda odabira hoće li raditi nedjeljom ili ne. Oni se zalažu da poslodavci adekvatno plate svoje radnike, osiguraju slobodan dan za odmor ako je nedjelja radna, te poštuju sve zakonske odredbe.

HGK kaže da su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini uputili na mišljenje članovima Vijeća Udruženja trgovine, no kako nema jedinstvenog stava o regulaciji rada trgovina nedjeljom. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba