NA GLAVNOM ZAGREBAČKOM TRGU VELIKI PROSVJED ODGOJITELJA U VRTIĆIMA

“Vrtići su prva stepenica u sustavu obrazovanja: Država ne ulaže u djecu, ali se hvali ulaganjima u zidove, ali zidovi ne odgajaju djecu“

Objavljeno: 22.10.2022. Metropolitan

Odgajatelji u sustavu predškolskog obrazovanja organizirali su prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu jer su pretrpani poslom, lokalna samouprava ne poštuje Državni pedagoški standard, a u jaslicama u Zagrebu je upisano 19 djece umjesto osmero po grupi, piše Dnevnik.hr.

Oko dvije tisuće prosvjednika iz svih dijelova Hrvatske odlučno je da ispune svoje zahtjeve, ali, upozoravaju organizatori, i u strahu su od pritisaka ravnatelja i osnivača, lokalnih zajednica – općina i gradova. Od Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja traže da se uključe u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Dosta je!”, “Vrtići su prva stepenica u sustavu obrazovanja”, “Kada će dobrobit djeteta postati prioritet?”, “Čakovec želi zakon za jednakost”, “Vrtići nisu čuvališta, vrtići su odgojno obrazovne ustanove” i slično – piše na transparentima sudionika i sudionica.

-Očekujemo prije svega da ćemo poslati jasnu poruku te da nas shvate ozbiljno jer zaista bi se moglo dogoditi da ljudi ne dođu na posao – rekla je Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO koja okuplja odgojitelje i roditelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, dodajući da ispunjenje ovih zahtjeva nije nikakav “hir, slava ili čast”, već nešto što se mora “jer ovakvo stanje ne može još dugo trajati”.

-Država ne ulaže u djecu, ali se hvali ulaganjima u zidove, ali zidovi ne odgajaju djecu – rečeno je u govoru na prosvjedu kojeg su organizirali Udruga SIDRO, sindikati: SOMK, SRPOOH, SOOH te strukovna udruga odgajatelja “Krijesnice” Čakovec i “Terina” Vukovar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba