Željko Pavić, saborski zastupnik iz Krapine, predsjednik je Međuparlamentarne skupine prijateljstva Republike Irak i Republike Hrvatske

“Vjerujem da će uskoro doći do normalizacije sigurnosno – političkih prilika u Iraku i da će to doprinijeti gospodarskoj suradnji dviju zemalja”

Objavljeno: 28.03.2021. Alen Brodar

U srijedu je održan prvi sastanak Međuparlamentarne skupine prijateljstva Republike Irak i Republike Hrvatske, koja je u Hrvatskom saboru oformljena po prvi puta. Predsjednik skupine, Krapinčan Željko Pavić, zajedno s članovima skupine, Erikom Fabijanićem, Davorom Ivo Stierom te Domagojem Hajdukovićem sastao se s u Veleposlanstvu Republike Irak u Hrvatskoj s privremenim otpravnikom poslova Amerom Al- Fatlawijem.

Pavić ističe zadovoljstvo zbog prijateljskog odnosa između Republike Irak i RH te naglašava kako situaciju u Iraku prati i da zna kako je ona kompleksna, zahtjevna za život i upravljanje državom.

– Pred Vladom Iraka, koja je tek nekoliko mjeseci starija od Vlade RH, mnogi su izazovi, ali vjerujem da će predsjednik Vlade Iraka Mustafa Al-Kadimi zajedno sa svojim timom uspješno rješavati ekonomske, sigurnosne i zdravstvene izazove – rekao je Pavić, koji je dodao kako vjeruje da će skupina svojim radom, trudom i zalaganjem doprinijeti daljnjem razvoju gospodarskih odnosa između Republike Iraka i RH.

 Ukidanje viza

– Vjerujem da će doći i do stabilizacije regije u kojoj je Republika Irak i normalizacije sigurnosno – političkih prilika te da će to biti još jedan od faktora koji će omogućiti povećanje intenziteta međudržavne gospodarske suradnje Republike Irak i RH – kaže Pavić.

Al-Fatlawi je potvrdio postojanje dobrih bilateralnih odnosa, o čemu, kaže, svjedoči uspostavljanje veleposlanstva u Zagrebu koje će uskoro biti službeno otvoreno, a članove skupine izvijestio je o odluci koja je stupila na snagu 15. ožujka, po kojoj hrvatski državljani više ne trebaju vizu kako bi mogli otputovati u Irak. Nada se kako bi stupanje na snagu ove odluke moglo privući više investitora na iračko tržište.

Na sastanku se govorilo i o aktivnosti hrvatskih tvrtki na iračkom tržištu, pri čemu je posebno istaknuta hrvatska tvrtka HS PRODUKT, koja je 2019. godine realizirala ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova Iraka u vrijednosti od 1.600.080 eura. Radilo se o opremanju s 8000 pištolja. Tu je i tvrtka KROKO Proizvodnja i razvoj koja je 2019. godine realizirala svoj ugovor o isporuci zaštitne opreme s Ministarstvom unutarnjih poslova Iraka u vrijednosti 725.000 američkih dolara. Od hrvatskih tvrtki koje su prisutne na iračkom tržištu, tu su i Končar, Podravka, Belupo, Aphifarma, Kraš te Poljoprivredni institut Osijek.

Dobra suradnja

Na sastanku se govorilo i o pandemiji koronavirusa, cijepljenju stanovništva te mogućnosti studiranja iračkih studenata na hrvatskim sveučilištima, a istaknut je i podatak Hrvatske turističke zajednice, prema kojem je Hrvatsku u prošloj godini posjetilo 326 iračkih turista koji su ostvarili 1558 noćenja. Zaključak sastanka s obje strane je da će Međuparlamentarna skupina prijateljstva Republike Irak i RH pozitivno utjecati na daljnje izgrađivanje diplomatskih odnosa između Hrvatske i Iraka. (vc)

This image has an empty alt attribute; its file name is prvi-sastanak-Meduparlamentarne-skupine-prijateljstva-Republike-Irak-i-RH1.jpg

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba