KORONAVIRUS UŠAO U SPECIJALNU BOLNICU U IVANIĆ GRADU

U Naftalanu zaražena četiri pacijenta i jedan djelatnik bolnice, 18 djelatnika je u samoizolaciji

Objavljeno: 15.07.2020. Ante Ferara

– Vidjela sam kako prvo odvoze jednog muškarca. Vozač je bio obučen kao astronaut. U subotu sam čula da je još netko zaražen, a u nedjelju da je još jedna žena zaražena. U ponedjeljak je nastala frka. Sve je bilo puno infektologa, sve osoblje su testirali, u prizemlju je bila frka. Od straha sam prekinula terapije i u utorak otišla kući. Moje cimerice su isto otišle kuće – rekla nam je jedna žena (podaci poznati redakciji) koja se nakon operacije liječila u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić Gradu.

Prvo smo poslali pismeni upit bolnici da ih pitamo je li došlo do proboja koronavirusa u bolnicu.

– Specijalna bolnica Naftalan od samih početaka epidemije provodi sve zadane mjere epidemiološke zaštite prema svim medicinski propisanim pravilima kao uostalom i sve zdravstvene ustanove u RH. Za sva epidemiološka pitanja nadležan je stručni tim HZJZ u čije ime nismo ovlašteni davati izjave – odgovorili su nam iz bolnice te nas uputili na izvještaje Županijskog stožera civilne zaštite i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nakon toga upit smo poslali Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije koji su nam odgovorili da je zaista došlo do proboja koronavirusa u samu bolnicu.

– U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, prije 10 dana zaprimljena je dojava za jednog vanjskog pacijenta koji je bio na terapiji i kod kojega je naknadno utvrđen pozitivitet na COVID19 . Taj pacijent se zarazio na jednom zajedničkom okupljanju u susjednoj županiji nevezano za samu bolnicu. Obradom njegovih bliskih kontakata u bolnici utvrđen je pozitivitet kod jednog djelatnika bolnice. Naknadno dolazi do otkrivanja još 3 pozitivna pacijenta koji se više ne nalaze u samoj bolnici. Od pozitivnih pacijenata jedna se osoba nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr.Fran Mihaljević”, a ostala dva pacijenta trenutno su na kućnom liječenju. U obradi pozitivnih osoba u bolnici je uzeto preko 50 briseva pacijenata i osoblja pri čemu je utvrđen pozitivitet kod jednog, već spomenutog djelatnika bolnice. Ostali brisevi bili su negativni. 18 djelatnika bolnice stavljeno je u samoizolaciju. U bolnici su u međuvremenu pojačane mjere u smislu smanjenja rizika od pojave i prijenosa COVID 19 infekcije. Trenutna epidemiološka situacija u bolnici je stabilna i intenzivno se prati – kazali su nam iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba