PRVI PUT U HRVATSKOJ

U KB Dubrava uspješno obavili operaciju rekonstrukcije oba stopala

Objavljeno: 05.05.2022. Metropolitan

Liječnički tim Kliničke bolnice Dubrava, po prvi je put u Hrvatskoj uspješno obavio operaciju rekonstrukcije oba stopala, piše RTL.hr.

Migrantu (19) iz Gambije, Eddie Mangi su zbog ozeblina bili amputirani prsti s obje noge, a trenuci su ga dijelili od amputacije stopala. Prema Europi je krenuo s trojicom Afganistanca te su zajedno stigli do Srbije.
-Ostavili su me. Bio sam u “džungli“, hodao sam bez hrane i vode. Od tada imam ova smrznuta stopala. Hodao sam i hodao i hodao. Na putu sam čuo automobile, čuo sam promet. Bio sam blizu prometnice, ali nisam znao gdje sam – kazao je Manga koji se nakon četiri operacije i dva mjeseca u bolnici odlično oporavlja.

Kirurg Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u KB Dubrava, Božo Gorjanc rekao je da je kod ozeblina veliki problem što je potrebno dugo vremena da se vidi koliko je tkiva mrtvo te koji dio treba odrezati, dodavši da su kod mladog pacijenta zadržali kosti i tetivni aparat.
Predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju u KB Dubrava Krešimir Martić kazao je da je kao rezultat takvog zahvata ostala vrlo ružna i upečatljiva slika da je jedan dio njegova stopala i kostiju eksponiran, vidljiv vani.

-To je ratna kirurgija, morate odstraniti sve što je mrtvo i ostaviti živo tkivo. Mislim da je to prvi put u Hrvatskoj da je netko uspio rekonstruirati i spasiti stopalo mladom čovjeku s ovakvim zahvatima. A kada imate 19 godina i hodate samo na području pete, možete zamisliti koliko bi to dramatično bilo, posebno za čovjeka par tisuća kilometara od doma – rekao je Martić.
Prema HZZO-u, operacija košta 65.000 kuna, a u drugim zemljama Europske unije i nekoliko puta više.

-Jako sam zahvalan liječnicima i sestrama. Jako sam sretan. Spasili su mi život. Za sada želim ostati ovdje, ako sam dobrodošao u Hrvatsku. Tražit ću azil – poručio je Manga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba