NA SVIJET JE DOŠLO 47 MALIŠANA VIŠE NEGO 2020.

U 11 hrvatskih županija lani zabilježen porast novorođenih beba

Objavljeno: 10.01.2022. Metropolitan

U Splitsko – dalmatinskoj, Istarskoj, Zadarskoj, Varaždinskoj i Vukovarsko – srijemskoj županiji lani je zabilježen najveći porast broja rođenih beba, a veliki je rast zabilježen i u Zagrebačkoj županiji, sudeći prema zahtjevima za naknade za bebe, s obzirom na to da Zagrebačka županija nema bolnicu, piše portal Župan.hr.

Konkretne brojke pokazuju da je u Splitsko – dalmatinskoj županiji rođeno 140 beba više, u Istarskoj 92, Zadarskoj 87, Vukovarsko – srijemskoj 74, a u Varaždinskoj 71 beba više. Nadalje, više novorođenih u odnosu na 2020. godinu broje i Krapinsko – zagorska (47), Virovitičko – podravska (30), Osječko – baranjska (29), Ličko – senjska (21) i Primorsko – goranska županija (14).

Gledajući na razini cijele zemlje, u 10 županija je u bolnicama tako 2021. godine rođeno više beba nego 2020. godine, a doda li se još i Zagrebačka županija, moglo bi se reći da je u ukupno 11 hrvatskih županija broj rođene djece 2021. godine veći nego godinu dana ranije. Ipak, podaci iz bolnica nisu uvid u pravo stanje rođenih po županijama i taj će podatak objaviti MUP pa DZS, koji će uzeti u obzir rođene bebe u susjednim županijama, broj rođenih u Zagrebačkoj županiji, strane državljane i slično.

Podsjetimo, podaci DZS-a pokazali su da je u 2020. godini devet županija imalo rast rođenih beba, ali ukupno se na razini zemlje broj novorođenih smanjio, a niti jedna županija nije imala pozitivan prirodni prirast. Ipak, isto kao i u 2020., i u 2021. je ponovno rođeno više dječaka nego djevojčica.

Demografske mjere

Uz naknade koje nude brojne županije (Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Zadarska te ovisno o stupnju razvijenosti područja i Splitsko-dalmatinska županija), sada se uvode i nove demografske mjere u pojedinim županijama.

Zadarska županija tako uvodi subvenciju stambenih kredita za višečlane obitelji, isplaćuje 1000 kuna pomoći za prvo i drugo dijete te čak 5000 kuna za treće i svako sljedeće rođeno. Splitsko-dalmatinska županija nudi besplatnu prehranu za učenike na nerazvijenim područjima, a naknade daje i Krapinsko-zagorska županija za treće i svako sljedeće rođeno dijete. Za treće dijete naknada iznosi 1000 kuna, za četvrto 2000, peto i šesto 3000 kuna, sedmo, osmo i deveto 4000 kuna, a za svako daljnje 5000 kuna.

Karlovačka županija daje naknadu od 800 kuna za prvo dijete, 900 za drugo i 1000 za treće i svako iduće dijete te daruje paket za novorođenče u vrijednosti od 700 kuna. Isto tako, Županija ima i mjeru dodjele bespovratne novčane pomoći pri kupnji, gradnji ili rekonstrukciji obiteljskih kuća na ruralnim područjima.

Dubrovačko – neretvanska županija isplaćuje jednokratne novčane potpore za obitelji s četvero i više djece, a koje ostvaruju pravo na doplatak za navedenu djecu.

Virovitičko – podravska županija je u svrhu što boljih uvjeta za život, iz Europske unije osigurala novac za gradnju 11 vrtića, a spremni su i projekti za nove škole i školske dvorane. Također, Županija sufinancira prijevoz učenicima, daje studentske i srednjoškolske stipendije, sufinancira udžbenike i radne materijale  školarcima, a adaptirat će se i rodilišta te bolnice.

Osječko – baranjska županija pak, osim 1000 kuna naknade za rođene bebe, svim učenicima osnovnih škola na području županije osigurava besplatni školski obrok, osobnog asistenta ako je potreban, a dodjeljuju se i stipendije. Također, župan Ivan Anušić je nedavno rekao kako Županija provodi desetke projekata koji se izravno tiču mladih i demografije, a posebno je istaknuo projekt beskamatnih stambenih kredita za mlade preko kojeg je već realizirana kupovina 250 nekretnina te projekt beskamatnih kredita za mlade poduzetnike, žene i početnike. Mjere za ostanak postoje i u Istarskoj županiji.

Negativan trend

Negativan trend broja rođenih imale su Požeško – slavonska županija, Karlovačka, Dubrovačko – neretvanska, Šibensko – kninska, Bjelovarsko – bilogorska, Koprivničko – križevačka, Brodsko – posavska, Međimurska i Sisačko – moslavačka županija. Inače, prva beba 2022. godine rođena je minutu iza ponoći u Splitu, a riječ je o djevojčici koji je prirodnim putem rodila majka s otoka Brača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba