ZABRINUTOST ZBOG NOVOG SOJA VIRUSA: IMA VIŠE OD 30-AK MUTACIJA, UVODE SE PROMJENE NA GRANICI

STOŽER: Navest ćemo zemlje iz kojih će biti ili zabranjeni dolasci ili će se po dolasku iz njih trebati ići u 14-dnevnu karantenu

Objavljeno: 26.11.2021. Metropolitan

Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite rečeno je kako u posljednja 24 sata Hrvatska broji 5460 novih slučajeva zaraze koronavirusa, a uz ovu, Stožer je podijelio i brojne druge informacije i novosti vezane uz koronavirus.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako ovog je tjedna imamo 10 posto više oboljelih i da je incidencija 1619,17. Najviša je u Međimurskoj i Zagrebačkoj, a najniža u Istarskoj županiji. Isto tako, rekao je da je Hrvatska po ukupnoj stopi smrtnosti u EU na 22. mjestu, javlja Index.hr.

Novosti na granicama

Šef Stožera i ministar Davor Božinović govorio je o novostima vezanim uz prelazak državne granice.

– Stožer će danas donijeti posebnu odluku za ograničenje prelaska državne granice s obzirom na pojavu nove varijante virusa. Nova varijanta ima potencijal biti zaraznija od delta varijante, stoga će se i na razini Europske komisije donijeti određena preporuka za države članice, a mi ćemo navesti zemlje iz koje će biti ili zabranjeni dolasci ili će hrvatski državljani koji dolaze iz tih zemalja morati ići u 14-dnevnu karantenu – rekao je Božinović i dodao kako će zemlje članice same odlučivati o putovanjima u zemlje s velikim brojem zaraženih, kao i o putovanjima iz tih zemalja.

Isto tako, spomenuo je kako će se promijene oko odluka o COVID-potvrdama, a koje bi po novome trebale vrijediti devet mjeseci, vjerojatno mijenjati sredinom prosinca, a na pitanje što će to značiti za one koji su cijepljeni i imaju COVID-potvrde koje traju godinu dana rekao je:

– Ostavit će se jedan period kako bi se ti ljudi uspjeli dodatno procijepiti trećom dozom – kaže Božinović.

Na temu COVID potvrda nadovezao se i ravnatelj Capak.

– Osoba koja je preboljela COVID mogla je dobiti COVID-potvrdu. Ako se netko cijepio još jednom dozom, u tom slučaju se računa da je osoba primila tri doze. U tom slučaju se njemu izdaje COVID-potvrda na godinu dana. Ne znam kakav će biti tekst EU pravila, ali mislimo da će trajati godinu dana – rekao je.

Govorilo se i o novim sojevima virusa.  

– Pojavilo se nekoliko varijanti. Ta nova varijanta, koja se pojavila u nekoliko zemalja, je na razini šiljatog spike proteina. Ima više od 30-ak mutacija, stoga izaziva zabrinutost. Svjetska zdravstvena organizacija priprema sastanke na kojima će se razmotriti što bi to moglo značiti. Može utjecati na cjepiva i lijekove, stoga je treba brzo ispitati. Brzo će se poduzeti sve mjere da se dobiju prvi rezultati. Dobro je da nema puno dokaza ni slučajeva izvan Afrike, kao ni u samoj Africi. Vjerujem da ćemo u sljedećim tjednima više znati o tome – rekla je Alemka Markotić.

Velik broj mutacija

– Kako se sada čini, delta plus varijanta nema tako velik potencijal širenja. Mi smo u zadnja dva navrata slali 200-300 uzoraka, a nismo dobili ni jednu tu varijantu. Dosad smo imali sedam slučajeva. Slično je u zemljama oko nas. Ovaj novi soj ima velik broj mutacija, a to bi moglo značiti da bi on mogao imati puno veći potencijal širenja, ali prerano je govoriti. Pitanje je i kako će se širiti jer tamo je mala procijepljenost. Ne znači da će se dobro probijati u zemlje koje imaju dobru procijepljenost. Najbolja mjera zaštite je da zabranima stranim državljanima iz tih zemalja ulazak, a našim državljanima odredimo da idu u karantenu – dodao je Capak.

Komentirao je i informacije koje kruže u javnom prostoru i tvrde da cijepljeni jednako prenose zarazu kao i necijepljeni.

– To nije istina, trebamo biti svjesni. Ako se neki znanstveni rad čita treba ga znati i protumačiti. Dok je bila alfa varijanta, cijepljeni nisu prenosili virus, kasnije se pojavila delta varijanta, i osobe koje su cijepljenje mogu nositi virus na sluznici ali osoba nije zarazna, isto tako može i oboljeti, i onda može prenositi virus, ili može imati virus na sluznici koji se amplificira i onda može prenositi. Ali to sve daleko manje. osobe koje su cijepljenje mogu manje prenositi bolest, na njihovoj sluznici vrlo brzo pada broj virusnih čestica, time pada i zaraznost. Puno brže se rješavaju virusa. To je znanstveno dokazano. Sasvim je jasno da cijepljene osobe manje prenose bolest nego necijepljene. Imamo puno manje proboja nego prije cijepljenja. Nitko ne testira sve zdravstvene radnike u cijelom svijetu na ulasku u bolnice – rekao je.

Oko cijepljenja i COVID-potvrda očitovao se i Božinović.

– Mi želimo očuvati zdravlje i gospodarstvo. Kad govorimo o epidemiji, sve što mi govorimo možete prenijeti na sve države svijeta. Trenutno imamo dosta pokazatelja da je apsolutno najbolja zaštita cijepljenje. Tamo gdje je više cijepljenih, manje ih završi u bolnicama i manje ih umire. Usporedite sami. To nas treba voditi i ovoj borbi s virusima. 5128 pozitivnih djelatnika je detektirano brzim testiranjem zdravstvenih i socijalnih djelatnika koji dosad nisu imali covid-potvrde. Ovo je mjera koja je usmjerena na zaštitu zdravlja i sprečavanje zatvaranja – rekao je.

Postavljeno je i pitanje o izmjenama Zakona koje se odnose, rekao je Božinović, na promjene oko COVID-potvrda. Ministar Vili Beroš na to je dodao i da sanitarni inspektori mogu donijeti odluku o obaveznom cijepljenju u nekim slučajevima, primjerice u slučaju hepatitisa.

Oko detaljnijih izmjena nije bilo govora, ali je naglašeno da će one biti poznate tijekom dana.

Na samom kraju je Božinović još jednom istaknuo da su najbolje mjere držanje distance, nošenje maski, prozračivanje prostora te održavanje osobne higijene, a prije svega higijene ruku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba