SEZONA ŠUMSKIH PLODOVA

Smijete sakupiti određenu količinu, samo za vlastite potrebe i nikako bez dozvole – evo kako je možete izvaditi

Objavljeno: 19.10.2022. Metropolitan

Počela je sezona šumskih plodova, a iz Hrvatskih šuma istaknuli su da se za ulazak u šume i branje plodova jeseni kojima oni gospodare treba dozvola koja je besplatna i relativno ju je jednostavno pribaviti, piše RTL.hr.

-Uz gljive, ostali šumski plodovi su kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje šumske bobice i slično. Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem naše web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma. Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31. prosinca iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje. Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Izrada dozvole potpuno je besplatna – rekli su za RTL.hr iz Hrvatskih šuma.

Za svaku podružnicu potrebno je napraviti novu dozvolu, dok se lista proizvoda koji se nalaze na dozvoli može nadopunjavati. U situaciji da berač u šumi naiđe na službenu osobu, dozvolu mora pokazati, a osim na papiru, može je pokazati i u elektronskom obliku preko mobitela. Sve što se ubere mora biti za osobne potrebe, primjerice, ne smije se odnijeti na tržnicu i prodavati. Dozvola Hrvatskih šuma vrijedi isključivo na šume i šumsko zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske kojim gospodare Hrvatske šume, a za sakupljanje plodova na privatnim zemljištima potrebno je zatražiti dozvolu vlasnika.

Koliko se količinski pojedinih šumskih plodova smije ubrati?

Nadzemnih gljiva smije se ubrati do tri kilograma dnevno, kestena do deset kilograma, a isto vrijedi i za druge plodove. Također dozvoljeno je pobrati dva kilograma češera, pet komada lukovica, gomolja ili korijena, a iz šume smijete iznijeti i kilogram listova ili cvjetova te busen mahovine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba