Hrvatski bolnički liječnici prozvali biskupe za kukavičluk i pozvali ih da se ugledaju na Papu:

“Sljedeći put kad vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku oboljelom od COVID-a ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među vodećima, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli”

Objavljeno: 14.11.2021. Metropolitan

Hrvatska udruga bolničkih liječnika uputila je oštre kritike Stalnom vijeću Hrvatske biskupske konferencije zbog izjave kojom se u petak usprotivila uvođenju COVID potvrda te između ostalog pozvala da se koriste “neinvazivne metode testiranja”, piše Jutarnji list.

– Poštovani hrvatski nadbiskupi i biskupi, sljedeći put kad Vas pozovu da udijelite bolesničko pomazanje necijepljenom bolesniku oboljelom od COVID-19 bolesti ili budete čitali brojeve umrlih po kojima je Hrvatska među 10 posto zemalja u svijetu s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti, imajte na umu da ste svojim (ne)djelovanjem tome pomogli – poručili su iz HUBOL-a na svojoj službenoj Facebook stranici.

Objavili su i poveznicu na snimku na kojoj papa Franjo poziva na cijepljenje, dok su iz HBK dosad izbjegli to učiniti.

Slobodan krevet

– Umjesto poziva na čin ljubavi, kao što je učinio poglavar Katoličke crkve, vi s puno riječi, a bez razumijevanja i bez duše, podilazite onima koji sad mašu zastavama slobode izbora. Slobode bez odgovornosti – istaknuli su iz HUBOL-a, pa poručili:

-Pogledajte u oči bolesnike oboljele od COVID-19 bolesti, ali i bolesnike koji nemaju COVID-19, no ne mogu dobiti zdravstvenu skrb jer bolnice trenutno nemaju mogućnosti o njima skrbiti. Pogledajte u oči zdravstvene djelatnike koji o njima skrbe i u dežurstvima često traže slobodan krevet više za oboljele. Oni će Vam reći da je cijepljenje najučinkovitija zaštita od ove bolesti. To je jedina znanstvena istina koju treba jasno izreći. Sve ostale riječi izgovorene o cijepljenju predstavljaju neznanje i mlaki, bljutavi, proračunati kukavičluk – kazali su iz HUBOL-a.

Neinvazivne metode

Podsjetimo, u petak je HBK objavila izjavu u kojoj je podsjetila na objavu Kongregacija za nauk vjere iz prosinca prošle godine, kada su izjavili kako je moralno prihvatljivo primiti cjepivo protiv COVIDA-19, da su potaknuli na proizvodnju cjepiva, ali i da ono mora biti dobrovoljno.

-Posljednjih dana stvorilo se ozračje određenih pritisaka na osobe koje su očitovale problem vlastite savjesti. Tematiziranjem gubitka radnih mjesta i socijalnog statusa radi toga što se neki nisu cijepili dodatno je opteretilo i poljuljalo povjerenje i društvenu klimu. Imajući u vidu kako je temelj društvenog uređenja poštivanje čovjeka i njegova dostojanstva, smatramo potrebnim uzeti u obzir argumente i razloge pojedinaca koji iz opravdanih razloga isključuju mogućnost cijepljenja. U tom kontekstu sve mjere i odluke za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom trebaju biti bez prisile i uvjetovanja, kako ističe naputak Kongregacije, posebice u pogledu prava na rad, usluge i sudjelovanje u društvenom životu. Isto tako preporuča se korištenje neinvazivnih metoda i drugih oblika testiranja – poruka je HBK.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba