Na "Festival" je organiziran prijevoz autobusima iz čitave RH. Stigli i Hasanbegović, Bujanec i Krišto, Cetinski dobio ovacije

“Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”

Objavljeno: 05.09.2020. Alen Brodar

Nekoliko tisuća prosvjednika protiv anti-korona mjera okupilo se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u 17 sati u subotu kako bi sudjelovali na prosvjednom okupljanju “Festival slobode” koji je nastao kao odgovor na mjere za suzbijanje koronavirusa u organizaciji inicijative “Prava i slobode”.



Uz turistički autobus i glazbu, okupljeni su razvili transparente s porukama poput “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Covid je laž, nismo svi covidioti”, “Roditelji i djeca su nerazdvojni”, “Bolje grob nego rob”, “Slobodan život je naša moć”, “Normalno i točka” te “Vjerujemo snazi koju imamo”. Na prosvjedu nitko od okupljenih nije nosio masku.

Tony Cetinski, koji je bio DJ na ovom događaju, puštao je glazbu okupljenima s turističkog busa te je dobio ovacije ljudi. Na prosvjedu su se pojavili i Zlatko Hasanbegović i Velimir Bujanec. 
– Ovo što se danas događa je jedna kulminacija uskraćivanja ljudskih sloboda i prava kroz neke od mjera koje je nametnuo Nacionalni stožer. Sadašnji podaci i u Hrvatskoj i u svijetu ukazuju da je stopa smrtnosti prošlih godina usporediva sa stopom smrtnosti u 2020., godini kada se pojavio koronavirus. Jučer je i doktor Srećko Sladoljev rekao da se virus širi populacijom, ali da se ne razvijaju jači simptomi, pa stoga ne znam možemo li onda uopće govoriti o oboljenju uzrokovanom infekcijom koronavirusa kada se opasnost od korone uklapa u opasnost od prehlade ili gripe. A ako je tako onda smo mi kao civilizacija pred pitanjem hoćemo li uskraćivati ljudska prava, slobodu kretanja, izražavanja, medijske slobode… zato što je netko odlučio da je opasnost od korone strašna, a zapravo je smrtnost u općoj populaciji 2020. usporediva s prethodnim godinama. Puno zastupnika iz raznih klubova u Saboru tražili su smjenu Krunoslava Capaka i ukidanje Stožera.
Ja tražim nešto konkretno što se odmah može napraviti, a to je da se puste stručnjaci različitih stavova da javno i ravnopravno govore, da primjerice poznati znanstvenici poput Srećka Sladoljeva, Valerija Vrčeka ili doktorice Lidije Gajski dobivaju prostor u medijima jednak onom kojeg dobivaju Krunoslav Capak, Vili Beroš i Alemka Markotić – rekla je zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto.
Na trgu se u jednom trenutku pojavila Hitna pomoć koju su neki prosvjednici gađali, a Cetinski je zamolio ljude da se smire i puste vozilo da prođe. 

– Ova kola hitne pomoći koja su se točno tu parkirala s rotirkama i s trubama, to je demonstracija sile i onih koji ne žele našu slobodu – kazao je Sladoljev.

Hrvatska liječnička komora u subotu navečer je osudila događaj na “Festivalu slobode” na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kada su prosvjednici protiv epidemioloških mjera onemogućili prolaz vozilu Hitne pomoći, istaknuvši da je onemogućavanje pružanja liječničke pomoći kazneno djelo.

Naime, okupljena masa ljudi onemogućila je prolaz vozilu Hitne pomoći, čime je privremeno onemogućila medicinski tim Hitne pomoći da pruži pomoć osobi koja se onesvijestila tijekom demonstracija na Trgu, stoji u priopćenju HLK-a.

Prosvjednici protiv epidemioloških mjera zbog epidemije koronavirusa, su također vozilo Hitne pomoći gađali plastičnim čašama.  

Sprječavanje liječnika i medicinske sestre da pruže hitnu pomoć pacijentu duboko je nehuman i nerazuman čin, naglašavaju iz Liječničke komore. Pored toga, Komora podsjeća da je nasilno sprječavanje pružanja zdravstvene pomoći pacijentima kazneno djelo, kao što je kazneno djelo i dovođenje u opasnost ili nasilje spram zdravstvenih djelatnika dok obavljaju svoj posao.

Odredbe Kaznenog zakona koje definiraju ovo kazneno djelo stupile su na snagu 1. siječnja prošle godine. Sloboda govora i okupljanja nikako ne podrazumijevaju ugrožavanje života i zdravlja drugih ljudi. 

HLK još jednom upozorava hrvatsku javnost da širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Hrvatski liječnici, udruženi u Liječničku komoru, pozivaju sve građane da se dosljedno i disciplinirano pridržavaju javnozdravstvenih mjera. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba