POVIJESNI SPEKTAKL

Seljačka buna – bitka kod Stubice počinje Puntanjem kmetov u Hižakovcu

Objavljeno: 28.01.2020. Alen Brodar

U prostorijama Grada Zagreba održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno 12. izdanje manifestacije “Seljačka buna – bitka kod Stubice”. I ove godine na tisuće posjetitelja imat će prilike uživati u prikazu završne bitke Seljačke bune 1573. godine, kojim se u stubičkom kraju tradicionalno obilježava godišnjica bune.

Program događanja predstavili su predsjednik Družbe Vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek, direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelia Vnučec, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, a konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Sajam starih zanata

Spektakularna bitka seljaka i Tahijeve vojske, u kojoj je nadmoćnija vojska porazila kmetove predvođene Matijom Gupcem, uz mnogobrojna popratna događanja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Uz prigodnu rekonstrukciju bune, bit će održan i sajam starih zanata, uz široku ponudu domaćih specijaliteta te, kao i svake godine, puno dobre zabave. U sklopu manifestacije, Muzej seljačkih buna organizira obilazak Muzeja uz popust od 50 posto, dok će Terme Jezerčica imati popust od 15 posto na cjelodnevne ulaznice za kupanje.

Vrhunac događanja, odnosno vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju održat će se također u subotu, 8. veljače, kod Dvorca Stubički Golubovec. Na bojnom polju sudjelovat će više rodova vojski i to pješadija s kratkim i dugim oružjem, te s vatrenim oružjem, streličari s lukom i strijelom te samostrelom kao i kmetska vojska s prekovanim oruđem u oružje.

– Program počinje već od 11 sati i to po prvi puta na dvije lokacije, u centru Donje Stubice, gdje će se, uz srednjovjekovni sajam, okupljati kmetovi, te kod Dvorca Stubički Golubovec, oko viteškog kampa. U 12 sati kreće okupljanje pobunjenih kmetova, koji zajedno s posjetiteljima u 13.30 sati u povorci kreću prema Dvorcu Stubički Golubovec, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te u 14 sati počinje spektakularna završna Bitka kod Stubice. U bitci će sudjelovati dvadesetak udruga, uglavnom naše domaće, ali bit će tu i gostujućih udruga iz Slovenije, Mađarske i Slovačke – rekao je Ivan Štefek.

Na njega se nadovezala i direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelia Vnučec te napomenula kako u 16 sati počinje “Buna patry“ u centru Donje Stubice.

– Ove godine imamo zaista dobre bendove, pa će tako nastupiti Krešo Oremuš i B#band, a potom pod šatorom navečer Picksiebneri, Let 3 i DJ Gotz. Zabava je sigurno zajamčena – rekla je Kornelia Vnučec.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić istaknuo je kako je prošle godine kroz Donju Stubicu prošlo 20 tisuća ljudi, a u bitci sudjelovalo 300 ljudi.

– Veliki je to spektakl za naš grad koji ima samo pet tisuća stanovnika – naglasio je gradonačelnik Gospočić.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić pozvao je sve građane Zagreba i sve zainteresirane da posjete Gornju Stubicu u petak, kada će se održati uvertira u Bitku kod Stubice, kao i u subotu.

Besplatne autobusne linije

Da 8. veljače budu ispred pothodnika gdje će stajati autobusi za Zagorje, poručio je svojim sugrađanima i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

– Koliko će ljudi htjeti ići u Zagorje, toliko ćemo buseva organizirati. Svi koji budu išli, mogu si nekaj i spiti i pojesti, te se na kraju mirno vratiti doma javnim prijevozom. Ovo je najbolji način da još jednom povežemo Zagreb i Krapinsko – zagorsku županiju – zaključio je Bandić.

Sama manifestacija počinje već ove subote, kada će biti održano Puntanje kmetov. Ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu, okupit će se kmetsko vodstvo na čelu s Matijom Gupcem te krenuti prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku velike Seljačke bune. Tamo će ih dočekati nezadovoljni seljaci te će započeti naoružavanje puntara koji će se sukobiti s Tahijevim vojnicima i dići bunu.

Organizatori napominju kako je ulaz besplatan, a bit će organizirane i besplatne ZET-ove autobusne linije na “Bitku“. Polazak iz Zagreba predviđen je u 9.30, 10.30, 11.40 te 12.40 sati sa stajališta u Ulici Grgura Ninskog, u zoni prilaza Importanne centru, dok je povratak za Zagreb organiziran u 18, 19, 20.10 te 21.10.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba