NOVIH AUTOMOBILA NA TRŽIŠTU NEDOSTAJE, A POLOVNI SU SVE SKUPLJI, KAO I NJIHOVO ODRŽAVANJE

PROMETNI STRUČNJAK HUSINEC: Rabljeni auti dosežu donedavno nezamislive cijene – ovakva situacija će potrajati

Objavljeno: 18.02.2022. Metropolitan

Prošle je godine 112.329 osobnih automobila po prvi put dobilo hrvatske registarske tablice. Od navedenog broja, manje od trećine bili su novi, što pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema njima, njih 35.243, odnosno 31,37 posto je novo, dok je 77.086, odnosno 68,63 posto bilo polovnih, izvještava Poslovni.hr


Broj automobila koji su prvi put registrirani u Hrvatskoj protekle godine porastao je za 15 posto u odnosu na 2020. godinu kada su započeli problemi s proizvodnjom i dostavom. Tada je samo 30 posto automobila registrirano po prvi put, a isti se trend nastavio i u 2021. godini.

Goran Husinec, prometni stručnjak i sudski vještak ističe da će sadašnja situacija u kojoj na tržištu nedostaje novih automobila, a sve više se kupuju rabljeni koji su sve skuplji, potrajati.
– Novih automobila nema, polovni su sve skuplji, svjedoči tome i ponuda u zagrebačkim autosalonima gdje su ostali samo neatraktivni novi automobili koji ne privlače kupce, primjerice zbog svoje visoke cijene. Nekad su naši građani ili uvoznici u Njemačkoj povoljno kupovali polovne automobile, ali to vrijeme je završeno i rabljeni auti dosežu donedavno nezamislive cijene. Ovakvo stanje potrajat će sigurno i više od godinu dana, a pitanje je hoće li i tada doći do stabilizacije – kaže Husinec i dodaje da održavanje automobila košta sve više što, između ostalog, utječe i na njihovu sigurnost u prometu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba