PIROTEHNIKA DOZVOLJENA OD DANAS DO 1. SIJEČNJA, PETARDE I REDENICI POTPUNO ZABRANJENI

PRIJATELJI ŽIVOTINJA: Ljudi, ne koristite pirotehniku! Gradovi, slavite bez vatrometa!

Objavljeno: 27.12.2021. Metropolitan

Iako je od danas do 1. siječnja dopušteno korištenje pirotehnike, to se ne odnosi na petarde i redenike iz kategorija “F2“ i “F3“, čija je nabava i uporaba od početka ove godine potpuno zabranjena.

Udruga Prijatelji životinja moli građane da ne koriste ni dopuštenu pirotehniku iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, jer i takva pirotehnička sredstva uznemiruju ljude i životinje te zagađuju zrak i okoliš. Službenim su dopisom, koji su uputili svim lokalnim zajednicama, zamolili i gradove da odustanu od novogodišnjeg vatrometa.   

Osim teških ozljeda za ljude, pirotehnička sredstva mogu izazvati psihičke šokove, stradavanja i bježanja životinja zbog buke nastale njihovim bacanjem. Podaci iz susjedne Italije govore da oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi, a znanstvena istraživanja potvrdila su da glasni zvukovi imaju negativan učinak na kućne, domaće i divlje životinje.

Velika razina buke može oštetiti njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili zastoj srca. Iznenadni bljeskovi svjetla iznimno štete pticama, koje noću slabije vide, a mogu oštetiti i ljudski vid.

– Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu. To su prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj, pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave. U inozemstvu doček Nove godine obilježavaju alternativama poput svjetlosnih efekta, dronova, lasera, reflektora i videomapiranja – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Također, napominju građanima da pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje prijave policiji svako korištenje zabranjenih petardi i redenika jer i dalje ima onih koji preostale zalihe petardi i redenika nisu predali MUP-u ili vratili u trgovine gdje su ih kupili.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba