ZA GODINU DANA ĆE JEDINO PLATEŽNO SREDSTVO U HRVATSKOJ BITI EURO, KUNE ĆE SE MOĆI BESPLATNO MIJENJATI 12 MJESECI

PLENKOVIĆ: Od 5. rujna sve će cijene biti istaknute i u eurima i u kunama

Objavljeno: 17.01.2022. Metropolitan

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, te guvernerom HNB-a Borisom Vujičićem predstavlja Prijedlog zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom, prenosi 24 sata.

– Ovo je zahtjevan zakonski proces i cilj je da se provede neometano i da se građani na vrijeme informiraju. Ovaj zakon će biti stavljen u sustav javnog savjetovanja već danas. Za godinu dana će jedino platežno sredstvo u Hrvatskoj biti euro, to je blizu. Dakle, za godinu dana kada budemo išli u dućan plaćat ćemo isključivo u eurima – rekao je Plenković.

Najavio je da će prvog ponedjeljka u rujnu, odnosno 5. rujna svugdje cijene biti istaknute i u eurima i u kunama i tako će biti istaknute do kraja 2023. Tako bi se, rekao je, građani mogli lakše prilagoditi.

– Svi će moći u bankama, Fini i pošti zamijeniti kune za eure. Proces tranzicije će nakon uvođenja trajati još godinu dana. Dodatni element je da će nakon tog roka zauvijek građani moći svoje kune donijeti u HNB i za pet, deset godina besplatno zamijeniti novčanice kune u eure – rekao je premijer.

Ministar Marić nadovezao se da su pri izradi ovoga Zakona konzultirani zakoni drugih članica te da se u javnom savjetovanju nadaju dobiti još prijedloga kojima će ga dodatno poboljšati.

– Od 5. rujna će dualno prikazivanje cijena biti obavezno – istaknuo je Marić, a dobrovoljno trgovci mogu krenuti i ranije. 

– To je obveza za prodaju i na internetu, iznimke su automati primjerice za vodu i slatkiše, štandovi, prigodne prodaje, prodaja obiteljskih gospodarstva, prodaja na kioscima. Također, dualne cijene se neće morati prikazati na taksimetrima, kao ni na stupovima benzinskih postaja gdje su prikazane cijene goriva. No, svi oni će morati na računu iskazati dualnu cijenu, rekao je Marić, a ova izuzeća su odabrana jer bi za njih uvođenje takvog prikaza bio preveliki neopravdani trošak.

Također zbog jednostavnosti, Marić kaže da samo ukupni iznos neto plaća bude iskazan u obje valute.

– Od samog dana uvođenja eura kreće promjena gotovog novca. Bez naknade će se moći zamijeniti novac 12 mjeseci u bankama, Fini i poštama, a bez naknade nakon 12 mjeseci to će biti moguće samo u HNB-u – pojasnio je.

Podsjetimo, u travnju ćemo dobiti Zakon o euru, a sredinom godine očekuje se formalna odluka Vijeća Europske unije o ulasku Hrvatske u eurozonu.

Pripreme u trgovinama iznimno su složene i odnose se na promjene cijelog sustava poslovanja, a uz trgovine, i banke će morati tijekom ljeta uvesti dvojno iskazivanje stanja i naknada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba