U BANSKIM DVORIMA SINOĆ ZAVRŠILI PREGOVORI VLADE RH I SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI

PLENKOVIĆ: Dogovorili smo povišicu od šest posto odmah, još dva posto od travnja

Objavljeno: 27.10.2022. Metropolitan

U Banskim dvorima sinoć su završili četverosatni pregovori između sindikata javnih službi i Vlade Republike Hrvatske oko povišica osnovice plaće. Prema neslužbenim informacijama, Vlada je sindikatima predložila povišicu od šest posto odmah, uz veće božićnice, regres i dar za dijete te se čini da je dogovor postignut, piše Telegram.

Dogovoreno je, dakle, da se s 1. listopada povisi plaća za šest posto osnovica, a da isto tako povećanje od 1. travnja iduće godine bude 2 posto. 

– Dogovorili smo da se formalni pregovori nastave i u idućoj godini. Dogovorili smo i podizanje božićnice sa 1500 na 1750 kuna, i to za ovaj sad Božić. Povećanje regresa te dara za dijete sa 600 na 754 kune”, rekao je premijer Andrej Plenković. To će ove godine stajati 600, a sljedeće godine 500 milijuna kuna – kazao je Plenković.

– Došlo je do značajnog iskoraka, svi sindikati javnih službi izjasnili su da će s ovom ponudom ići na referendum, izjašnjavanja. O rezultatima ćemo priopćiti u ponedjeljak, kako bi mogli potpisati dodatak Kolektivnom ugovoru, kako bi se mogao primjeniti rast osnovice od 1. listopada ove godine. Jasno sam komunicirala da je naš zahtjev minimalni 8+5, to nije bilo realizirano. Ali Vlada je napravila iskorak od prethodne ponude, ali zadnja je na članstvu – rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja te se ponovo ukljičio premijer:

– Pregovori su bili konstruktivni, puni međusobnoga razumijevanja, poštovanja i sadržajnoga dijaloga i nastojanja da se postigne kompromis između Vlade i predstavnika sindikata državnih i javnih službi. Mogu kazati da smo taj dogovor i postigli – rekao je Plenković nakon sastanka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba