OBITELJI TREBA POMOĆ: Liječenje u Švicarskoj stoji 66.000 eura na mjesec

Otac dvoje malenih dječaka pao i ostao paraliziran: “Svijet nam se srušio u trenu”

Objavljeno: 23.01.2023. Metropolitan

Jedan običan dan početkom listopada prošle godine, pretvorio se u tragediju za obitelj Kovačević iz Bokšića. Dok su dvojica sinova, Jakov (3) i Petar (6) bili kod bake, supružnici Darko (37) i Nikolina (29) išli su na druženje kod kumova.

Po povratku kući, izlazeći iz automobila, Darko je okrenuo glavu prema supruzi i pao. Isprva je mislila da se spotaknuo te mu je pružila ruku da ustane.

– Govorim mu ‘ajde, ustani, šta ti je’. On ne može. Pita me jel udario glavom, jesmo li imali udes. Ne može podići ni ruku ni nogu. Doslovce sam ga dovukla do kuće i pozvala Hitnu. Odvezli ga prvo u Našice, pa u Osijek. Smjestili su ga na covid odjel u KBC Osijek jer su otkrili da je pozitivan. Deset dana ga nisu dirali, micali, ništa, a onda su rekli da je ostao oduzet od glave prema dolje – ispričala je Nikolina Kovačević za 24sata.

Njen je suprug pri padu postao tetraplegičar zbog hematoma na vratnoj kralježnici kojega je godinama imao, a da to nije ni znao. 

Okret glavom bio je dovoljan da mu se kralježak zabije u leđnu moždinu i paralizira ga, možda i doživotno, a kako joj je rekao doktor, da prohoda bi mu bilo potrebno čudo. 

Kralježnicu su mu operirali početkom studenoga. 

– Svijet nam se srušio u trenu. Dječaci su stalno plakali i tražili tatu. U Osijeku ga nismo mogli posjećivati zbog zabrane, a u tih 35 dana tamo svašta mu se dogodilo. Već je na covid odjelu dobio veliki dekubitus. Imao je i upalu pluća, bakteriju u mokraći, probleme s krvi, no to su sve riješili. Dekubitus je ostao i zapravo je on razlog što Darko već dva mjeseca leži u bolnici u Našicama bez mogućnosti da ide u toplice jer ga niti jedne neće primiti zbog toga. Tražili smo druga mišljenja o njegovom stanju, slali snimke magneta ne bi li pronašli doktora koji nam daje neke mogućnosti u oporavak, ali nitko ga nije htio primiti – priča njegova supruga za 24sata.

I fizijatri su ih upozorili da je rehabilitacija hitno potrebna jer dekubitus raste, mišići mu atrofiraju, a pogoršava se i njegovo psiho-fizičko stanje.

Njegov šef, vlasnik firme iz Njemačke, kada je čuo što se dogodilo, priskočio je obitelji u pomoć.

– Vrlo brzo pronašli smo kliniku u Švicarskoj, poslali im Darkove nalaze i oni su nas pozvali da dođemo. Procijenili su da će im trebati dva mjeseca da Darku povrate funkciju ruku i prstiju, funkciju mjehura i da će ga postaviti u kolica. To nam je zvučalo odlično. Međutim, takva rehabilitacija košta 66 tisuća eura za jedan mjesec. Hrpa dobrih ljudi brzo se organizirala, cijela njegova firma skupljala je novac, naši prijatelji, obitelj, dva-tri sela, kudovi, nogometni klubovi… Uspjeli smo skupiti novac za prvi mjesec. Darko putuje u utorak u Švicarsku. Djeca i ja ne idemo jer je to preskupo. Mi ćemo organizirati prikupljanje novca za drugi mjesec rehabilitacije – govori Darkova supruga. 

Iako on ne zna što ga točno očekuje u Švicarskoj, Darko je optimističan i hrabri svoju suprugu Nikolinu. 

Račun za pomoć obitelj Kovačević otvoren je na ime Nikolina Kovačević u PBZ, a detalje možete pronaći ovdje

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba