VOZAČI, PRIPREMITE SE:

Od sutra najvjerojatnije opet poskupljuje gorivo – evo i zašto

Objavljeno: 09.05.2022. Metropolitan

Cijena nafte na svjetskim tržištima poskupjele su i drugi tjedan zaredom nakon što je Europska komisija predložila postupnu obustavu uvoza ruske nafte. Tako je na londonskom tržištu, cijena barela porasla za 4,9 posto, na 112,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,85 posto, odnosno na 109,77 dolara, piše Dnevno.hr.

Europska unija prošlog tjedna je izašla u javnost s šestim paketom sankcija, koji sadrži postupnu obustavu uvoza ruske nafte i derivata u EU u idućih šest mjeseci.

– U svakom slučaju, OPEC ne želi pomoći, unatoč tome što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetnu razinu – rekao je Stephen Brennock iz PVM-a dodavši kako sve govori u prilog tome da će najavljeni embargo EU-a na rusku naftu značiti akutno smanjenje opskrbe.

Iako su ih zapadne zemlje pozvale da dignu proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući i Rusiju, ne odustaju od svog plana koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u lipnju, za 432.000 barela dnevno.

Analitičari ističu da će stvarno povećanje proizvodnje biti i puno manje s obzirom na ograničene kapacitete u zemljama proizvođačima, a vozači u međuvremenu s nervozom čekaju utorak i nove cijene nafte. S obzirom na poskupljenje prošlog tjedna, teško da će cijena ostati ista.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba