Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio:

Od 1. listopada uvest ćemo obavezne covid potvrde i u sustavu socijalne skrbi

Objavljeno: 18.09.2021. Alen Brodar

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sinoć je u Dnevniku HRT-a istaknuo da da susjedne zemlje imaju mnogo ekstenzivniju primjenu COVID potvrda, te da je Hrvatska odlučila zasad uvesti ih u zdravstveni sustav te sustav socijalne skrbi.

Ne za najmlađe

– Vezano uz sustav socijalne skrbi COVID potvrde će biti obvezne za sve one koji su zaposlenici u sustavu bilo privatnom bilo javnom. S druge strane za određene korisničke skupine, naravno one najmlađe, neće biti obvezne, ali za domove za starije i nemoćne koji su i najugroženiji i čija je stopa mortaliteta najviša – potvrde će biti obvezne od 1. listopada, odnosno od datuma kada će se uvesti i u zdravstvu. Mi sada pretpostavljamo da će to biti 1. listopada – kazao je Aladrović te dodaje da Vlada ne razmišlja o obaveznom cijepljenju za određene službe i kako je uvođenje potvrda dovoljna mjera.

– Mi smo od početka zauzeli stav o obveznom cijepljenju. Mi ga ne propagiramo i ne želimo ga uvesti i ja se nadam da odgovornošću naših građana niti nećemo ga uvesti. Međutim COVID potvrde su nekakva najblaža moguća mjera koju u ovom trenutku možemo uvesti kako bismo visok stupanj zaštite korisničkih skupina u, prije svega, ova dva resora, a ukoliko bude potrebe i drugdje, a to će se vidjeti i po kretanju epidemiološke situacije i savjetima stručnjaka – pojasnio je ministar.

Bez lockdowna

Kaže kako unatoč porastu brojki nije izgledno da će Hrvatska više ići u nekakva veća zatvaranja.

– Mislim da nije realno očekivati novi lockdown. Mi smo već dva puta imali vrlo intenzivne lockdowne, a imali smo ih u trenucima kada ili nismo imali dovoljno cjepiva ili cjepivo nije ni postojalo, a imali smo lošu epidemiološku sliku. Sada cjepivo postoji i dostupno je svima kako bi zaštitili sebe i svoju okolinu. Stvarno ne očekujem da će u budućnosti doći do nekog novog zatvaranja ekonomije. Što se tiče samog državnog proračuna, sve su to intenzivni udarci na taj proračun, ali mi smo tako očuvali radna mjesta, očuvali poslodavce i očuvali ekonomiju. Ako bude potrebe mi ćemo to ponovno učiniti ali sigurno ne kroz neki novi lockdown – rekao je Aladrović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba