MONSTRUM VIŠE NEMA PRAVO ŽALBE

Ocu koji je 2019. u Pagu svoje četvero djece bacio kroz balkon, Vrhovni sud potvrdio 30 godina zatvora

Objavljeno: 27.12.2021. Metropolitan

Vrhovni je sud potvrdio presudu zadarskog Županijskog suda koji je 55-godišnjeg oca osudio na 30 godina zatvora jer je 2019. godine u Pagu svoje četvero djece bacio kroz balkon s prvog kata kuće. Sudilo mu se za četiri teška pokušaja ubojstva, a uz zatvorsku kaznu, osuđen je i na psihijatrijsko liječenje. Radi se o presudi u trećem stupnju, piše Index.hr.

– Vrhovni sud Republike Hrvatske u trećem je stupnju donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske o kojoj smo obavijestili 11. svibnja 2021. – napisali su iz Vrhovnog suda.

– Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora od 30 godina. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 28. veljače 2019. Uz kaznu je optuženiku izrečena sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora – dodaju.

Sud je napisao kako smatraju da je odluka drugostupanjskog suda o kazni primjerena te navode da nije ni prestroga ni preblaga. Naveli su i olakotne okolnosti.

– Kao otegotna okolnost cijenjena je dosadašnja osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava. Olakotnim je optuženiku cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje te bitno smanjena ubrojivost koju nije skrivio. Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim činiteljima (oštećenje moždanih funkcija), zbog čega optuženik ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje. Kaznena djela ostala su u pokušaju – piše Sud. Na ovu presudu nije dopuštena žalba. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba