SJEDNICA VLADE RH: EVO ŠTO DONOSE MJERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA ZA 2022. GODINU

Nudi se do 175 tisuća kuna poticaja za pokretanje posla u Lici ili Dalmatinskoj zagori, a povratnicima u RH i 200 tisuća

Objavljeno: 23.12.2021. Metropolitan

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je zaključak kojim se uvode mjere aktivne politike zapošljavanja za 2022. godinu, ali i kojima se želi potaknuti vraćanje iseljenih Hrvata u domovinu i naseliti slabije naseljene dijelove Hrvatske, piše 24sata.hr.

– Vidimo da je poseban interes izazvala ova mjera samozapošljavanja koju sada oplemenjujemo – rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar rada Aladrović istaknuo je da Vlada kontinuirano potiče razvoj gospodarstva i nova zapošljavanja, isto kao što i utječe na otvaranje novih radnih mjesta.

– Mjere aktivne politike zapošljavanja u 2022. godini bit će usmjerene na poticanje zapošljavanja, pripravništva, samozapošljavanja, osposobljavanja i obrazovanja s ciljem povećanja zapošljivosti i zadržavanja u zaposlenosti. Potaknut će i gospodarski razvoj kroz osam različitih intervencija – istaknuo je Aladrović.

Mjera “Biram Hrvatsku” nadogradnja je mjere samozapošljavanja, prema kojoj se od sada povećava iznos za pokretanje vlastitog posla sa 130.000 na 150.000 kuna. Potpora za proširenje poslovanja će iznositi do 100.000 kuna. Dodatna sredstva mogu dobiti i oni koji se vrate u Hrvatsku iz država europskog gospodarskog prostora i Švicarske, a ovdje žele pokrenuti vlastiti posao. Mogu dobiti dodatnih 50.000 kuna, što ukupno daje 200.000 kuna.

Uz to, radi poticanja naseljavanja ruralnih područja poput Dalmatinske zagore, Like, Gorskog kotara i slično, uz 150.000 kuna za pokretanje vlastitog posla na tim područjima, ljudi mogu u iste svrhe tražiti još dodatnih 25.000.  

Aladrović je dodao da je Vlada u posljednja dva mandata u mjere aktivne politike zapošljavanja uložila gotovo šest milijardi kuna, a obuhvatile su 185.000 osoba. Također, istaknuo je da je u okolnostima pandemije uloženo i preko 12 milijardi u očuvanje radnih mjesta, a sada se kreće u fazu kreiranja radnih mjesta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba