UZ OBLJETNICU RAZORNOG POTRESA, DRŽAVNI VRH POSJETIO BANOVINU

Nezadovoljni građani zvižducima dočekali premijera, doletjela mu je i gruda snijega

Objavljeno: 29.12.2021. Metropolitan

Danas je točno godina dana od potresa jačine 6,2 po Richteru koji je pogodio Petrinju. Potres je nanio tešku materijalnu štetu na području cijele Sisačko-moslavačke županije, a život je izgubilo sedam osoba.

Potresom pogođeno područje posjetili su premijer Andrej Plenković s ministrima i predsjednik RH Zoran Milanović, izvještava N1.

U trenutku dok se premijer Plenković zajedno s ministrima približavao petrinjskoj crkvi, okupljeni građani izvikivali su da žele obnovu, uputili su mu zvižduke, a ususret mu je doletjela i gruda snijega.

Premijer je uputio zahvalu svima koji su pomogli Banovini, pa dodao kako se nakon razornog potresa dogodilo još 5000 naknadnih, istaknuvši da Vlada RH, uz fizičku obnovu, koja je prioritet u idućoj godini, gleda i dalje, unaprijed.

– Prošli smo izuzetno loše, ali to nam nije umanjilo vjeru da će naša djeca odrastati u Petrinji. Vjerujete li Vladi ili nekom da će to biti za godinu? Ako je tako, pozivamo vas da dođete i vidite. Mi nemamo povjerenja, nemamo ni doma. Sad smo u Sisku, ali ovdje se ništa nije pokrenulo i to je katastrofa – rekao je jedan par.

Plenkovića su zvižduci dočekali i nakon izlaska iz crkve. Kazao je kako poruku razumije i poštuje.

– Nastavljamo s procesom, moramo ga ubrzati i pomoći ljudima koji ne žive u kućama, nego u privremenom smještaju. Mi smo tu da radimo – rekao je Plenković.

Hoće li se ispričati građanima?

– Može netko prodavati boze kao Milanović, ali neka se malo uputi u razmjere šteta pa neka realno sagleda što znači obnavljati Banovinu, na kojoj je stradalo 40.000 objekata. To će trajati – istaknuo je premijer.

Milanović se u Petrinji susreo s grupom građana koji su kazali da samo žele imati svoj dom, a ušao je i u kontejner u kojem živi jedna obitelj.

Predsjednik RH Zoran Milanović je pak iz Gline poručio:

– Dosta se novca potrošilo, a malo se toga vidi. Ovdje Tomo Medved provodi dane i stavlja svoju kožu na razboj, a nema pravi utjecaj jer ne odlučuje o ključnim stvarima – kazao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba