Idući puta to ćemo doživjeti 2026. godine

Na nebu iznad Hrvatske će se danas vidjeti iznimno rijedak fenomen – evo o čemu se radi

Objavljeno: 25.10.2022. Metropolitan

U Hrvatskoj će se danas moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca, odnosno, Mjesec će svojom površinom prekriti oko jedne trećine Sunca, a sve zajedno će trajati oko dva sata, piše Dnevnik.hr.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza kazali su da smo u Hrvatskoj zadnju djelomičnu pomrčinu Sunca mogli vidjeti 2015. godine, dok je 2021. također bila pomrčina Sunca, no bila je jedva vidljiva zbog svega nekoliko posto pokrivenosti. 

– Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025., no bit će također jedva zamjetljiva dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila se 1961. godine, a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. – kažu iz Hrvatskog astronomskog saveza. 

U godinu dana se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet.

Promatranje pomrčine Sunca tako će danas biti organizirano diljem Hrvatske, a želite li i vi doživjeti taj fenomen, bacite pogled u nebo nešto iza 11 sati. Maksimum pomrčine Sunca očekuje se u 12.21 sat, piše 24sata

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba