PO ČEMU GA NAJVIŠE PAMTITE?

Na današnji dan prije 22 godine preminuo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman

Objavljeno: 10.12.2021. Metropolitan

Danas se obilježava 22. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Tuđman je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Osnovnu školu pohađao je u rodnom kraju, a srednju je školu završio u Zagrebu. Sudjelovao je u antifašističkom partizanskom pokretu, a nakon Drugog svjetskog rata završio je studij na beogradskoj Višoj vojnoj akademiji.

Godine 1960. promaknut je u čin generala, no već iduće je godine napustio vojnu službu i posvetio se znanstvenom i publicističkom radu.  Iste te godine, u Zagrebu je  osnovao Institut za povijest radničkog pokreta gdje je obnašao dužnost direktora do 1967. godine. Radio je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a doktorom povijesnih znanosti postao je 1965. godine.

Protivljenje nametanju kompleksa krivnje hrvatskom narodu zbog NDH u Drugom svjetskom ratu, izložilo ga je političkim i sudskim progonima, zbog čega je 1967. godine izbačen iz Saveza komunista Hrvatske. Tada je morao napustiti i Institut, uklonjen je sa Sveučilišta u Zagrebu te umirovljen zbog sprečavanja javne djelatnosti.

Hrvatsku demokratsku zajednicu osnovao je 1989.godine te je tada postao njezinim predsjednikom. U Saboru je 30. svibnja 1990. godine, nakon pobjede Hrvatske demokratske zajednice na prvim demokratskim izborima, održanima u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata, izabran za predsjednika Predsjedništva tada još Socijalističke Republike Hrvatske.

Nakon donošenja novoga demokratskog Ustava Republike Hrvatske  22. prosinca 1990. godine, tzv. Božićnog ustava, u kolovozu 1992. godine, na neposrednim je predsjedničkim izborima izabran za Predsjednika hrvatske države, a za Predsjednika je ponovno izabran u lipnju 1997. godine.

Dao je ključan povijesni doprinos suverenosti, samostalnosti i međunarodnom priznanju Republike Hrvatske, svojim uspješnim vodstvom hrvatske unutarnje i vanjske politike te vojno-redarstvenih akcija i operacija tijekom Domovinskog rata. Preminuo je 10. prosinca 1999. godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba