Edukativni programi za sve uzraste u jednom od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj 

Muzej krapinskih neandertalaca trudi se na što zanimljiviji i kreativniji način svim posjetiteljima približiti znanje o baštini koju čuva i prezentira

Objavljeno: 25.09.2022. Metropolitan

Već više od dva desetljeća, muzeji se u Hrvatskoj intenzivno spominju kao važna mjesta u edukaciji publike različite dobi i profila. Brojni muzeji su prihvatili svoju edukativnu ulogu te je iz godine u godinu razvijaju, poboljšavaju i jačaju. Uspješnost edukacije u muzeju počiva na mogućnosti spoznavanja kroz iskustvo, istraživanje, kreativnost i komunikaciju, čime se kontekstualiziraju i proširuju već stečena znanja te se dolazi do novih spoznaja. 

Upoznavanje javnosti s kulturnom i prirodnom baštinom, jedna je od osnovnih zadaća svakog muzeja, a Muzej krapinskih neandertalaca kao jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj, tom segmentu muzejske djelatnosti pridaje osobito veliki značaj. Teme kojima se Muzej bavi bliske su svakom pojedincu pa ga posjećuju posjetitelji svih uzrasta i profila, iz Hrvatske i svijeta. Stalni muzejski postav koji predstavlja putovanje kroz vrijeme, od stvaranja Svemira do modernog doba, na interaktivan i multidisciplinaran način upoznaje posjetitelje s kozmičkom, kemijskom i biološkom evolucijom, naglašavajući važnost Hušnjakova – nalazišta najveće zbirke fosilnih kostiju neandertalaca na svijetu. 

Uz obilazak stalnog postava i Nalazišta, tijekom godine se organiziraju i različiti edukativni programi prilagođeni specifičnim potrebama, interesima i željama publike. Kako su djeca najbrojnija publika krapinskog muzeja te čine polovicu sveukupnog broja posjetitelja, najveći broj programa je namijenjen upravo njima, no nisu zanemareni ni odrasli.  

Prilikom realizacije edukativnih aktivnosti polazi se od stvaranja poticajne i motivirajuće atmosfere za učenje, a ona ovisi ponajprije o stavu i sposobnostima muzejskog pedagoga, ali i o prostoru u kojemu se aktivnosti održavaju. Uz stalni postav, i muzejska učionica krapinskog muzeja je inspirativan prostor za učenje u kojemu se ugodno osjećaju, kako djeca, tako i odrasli. To je prostorija starog stalnog postava nekadašnjeg Muzeja evolucije koja obiluje originalnim fosilima koji se nalaze u starim vitrinama te je opremljena brojnim didaktičkim materijalima i pomagalima koji čine prostor atraktivnim. Tu su pješčanici u kojima se iskopavaju fosili, vrijedni primjerci minerala, mikroskopi, lupe, magnetske slagalice kostura neandertalca i modernog čovjeka u prirodnoj veličini, geološki stup od jastuka i drugo.  

Uz brojne izložbe i tiskana izdanja, interaktivni edukativni programi poput radionica i igraonica u kojima se uči kroz otkrivanje i igru, najbolji su način prenošenja znanja o brojnim muzejskim temama, a u krapinskom muzeju se održavaju tijekom cijele godine. Uz radionice koje su namijenjene grupama djece vrtićkog uzrasta te osnovnih i srednjih škola i studentima, a koje se nalaze u stalnoj ponudi, Muzej organizira i povremene višednevne edukativne programe u kojima ponajviše sudjeluje lokalna zajednica. 

Na samom početku svake godine, u vremenu zimskih školskih praznika, već tradicionalno se organiziraju “Zimske radionice i igraonice“ namijenjene djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola. Tijekom petodnevnog programa, djeca obilaze Muzej i Nalazište te se na zanimljiv način, kroz igru, istraživanje i kreativno izražavanje, upoznaju s muzejskim zbirkama, fosilima i mineralima, životom krapinskog pračovjeka i drugim prapovijesnim temama. 

Proljeće na Hušnjakovu je vrijeme kada se počinje i s programima u prirodi, odnosno u šumovitoj okolici Muzeja, na Nalazištu i prapovijesnom parku. Otvoreni prostori potiču djecu na istraživanje i otkrivanje, a “Herbarij s Hušnjakova“ je primjer proljetnog programa koji se odvija u prirodi, a u kojem se učenici, prikupljajući biljke i izrađujući herbarij, upoznaju s ljekovitim i otrovnim biljkama koje rastu na Hušnjakovu i u okolici Muzeja. 

Kako se srednjoškolci ubrajaju u skupinu posjetitelja koja u maloj mjeri posjećuje krapinski muzej, organiziraju se i edukativni programi koji aktiviraju mlade iz lokalne zajednice. Jedan od takvih programa se održavao i ovoga proljeća pod nazivom “S NEANDERTALCEM u animaciji“, a uz djecu osnovnih škola, u aktivnosti su se uključili i gimnazijalci te računalni tehničari Srednje škole Krapina. Učenici su u prapovijesnim temama pronašli nadahnuće za izradu filmova u tehnici stop animacije te računalnih igrica. Tijekom nekoliko mjeseci, sudionici su posjećivali Muzej i u manjim skupinama dolazili u muzejski prostor kako bi izradili scenarij, scenografiju, likove i u konačnici snimili film. 

U sklopu istog programa, u Muzeju su se, nakon završetka školske godine, održale i Froom filmske radionice za djecu iz lokalne zajednice. Tijekom pet dana, profesionalni animatori iz Udruge Bacači sjenki radili su s dvanaest polaznika koji su kroz razne aktivnosti upoznali Muzej i saznali brojne informacije o pračovjeku i evoluciji, ali i o filmu i različitim filmskim tehnikama, a naposljetku su svladali tehniku stop animacije i sami snimili film. 

Ljeto na Hušnjakovu obilježio je još jedan petodnevni edukativni program koji počiva na intergeneracijskom učenju, a nosi naziv “Radionice za odrasle i klince“ ili “ROK na Hušnjakovu“. Djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta su zajedno sa svojim majkama, očevima, djedovima, bakama ili tetama sudjelovala u različitim interaktivnim i kreativnim radionicama na temu prapovijesti. Obišli su Muzej i Nalazište, proučavali su fosile i minerale, poput pravih geologa su iskopavali fosilne školjke na Dolcu, izrađivali su geološke stupove, prapovijesna koplja i sjekirice, kreativno se izražavali slikajući i modelirajući u glini… Cjelokupni program završio je izletom u špilju Vindiju koja se, uz Hušnjakovo, ubraja u najznačajnije arheološke i paleontološke lokalitete Hrvatske, ali i svijeta.

Uz radionice koje se za školske grupe održavaju tijekom cijele godine te navedene primjere sezonskih programa, Muzej krapinskih neandertalaca se uključuje i u brojna druga događanja, manifestacije, festivale i slično, a sve kako bi na što zorniji, zanimljiviji i kreativniji način, svim uzrastima posjetitelja, približio znanje o baštini koju čuva i prezentira.  Galerija

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je MHZ2-683x1024.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je MHZ-logo-2.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je MHZ-logo.jpg

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba