POLICIJA ORDINIRA, KRUG SE ŠIRI:

Ministra Horvata povezuje se sa zlouporabom položaja i ovlasti, na udaru policije i ministar Aladrović, potpredsjednik Vlade Milošević i Tomislav Tolušić

Objavljeno: 19.02.2022. Metropolitan

Kako je neslužbeno doznao Telegram policija je jutros upala u stan ministra Darka Horvata kojeg se povezuje sa zlouporabom položaja i ovlasti.

Radi se o istrazi njegove uloge u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac, a radi o 3 milijuna kuna nezakonitih poticaja, piše 24 sata, dok Jutarnji piše da je riječ o akciji policije i USKOK-a. Na meti istražitelja su, osim Horvata, bivši ministar Tomislav Tolušić, bivša Horvatova pomoćnica Anu Mandac, potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović. Prema zasad dostupnim informacijama sumnjiči ih se da su tražili zapošljavanje preko veze te zbog dodjele poticaja.

Istražitelji su u akciju krenuli nakon što su tijekom istrage u aferi Rimac, gdje su Josipa Rimac i Ana Mandac već osumnjičene za sumnjivu dodjelu potpora obrtnicima i poduzetnicima, ukazale na moguću upletenost ministra Horvata. Tvrde da su upozoravale kako se potpore i poticaji ne dodjeljuju na pravilan način.

Podsjetimo, radilo se o vlasniku obrta rođaka Josipe Rimac, te obrtu i firmi dvojice njoj bliskih ljudi. Ana Mandac trebala je, kako sumnja USKOK, poduzeti sve potrebno kako bi te bespovratne potpore osigurala ljudima za koje se Josipa Rimac kod nje založila, s time da nije smjelo biti upitno ispunjavaju li se svi uvjeti.  

U rješenju stoji kako je Mandac doista i omogućila dvije isplate potpora firmi i obrtima u vlasništvu prijatelja i rođaka Josipe Rimac i to u iznosu od 200 tisuća kuna, te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185 tisuće kuna.

Nagrada

Za uzvrat, obrtnik je Josipi Rimac napravio radove na kući koja je, kako kažu istražitelji, u stvarnom vlasništvu Josipe Rimac, ali joj je, sumnja se, iz zahvalnosti što mu je pomogla oko potpora, umanjio cijenu radova. Kako je 2019. uspjela preko Ane Mandac srediti rođacima i prijateljima da dobiju državni novac, isti je potez povukla i 2020. godine kada je na zahtjev svog rođaka tražila pomoćnicu ministra Horvata da osigura bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva i spomenutu godinu. Tijekom policijske akcije je svi troje su privedeni.

Ana Mandac, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, inače diplomirana defektologica, svoju je karijeru započela 1995. godine u Ministarstvu obrane, na administrativnim poslovima vezanima uz stambena pitanja. Radila je i u Vladinom Uredu za raseljene, pa u Centru za socijalnu skrb Črnomerec kao stručni suradnik. Od 2003. do 2005. vodi ured tvrtke Guapa d.o.o. da bi 2005. postala stručni suradnik u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvoja. Bila je potom i članica predsjednica Nadzornog odbora Badel 1862 dd., te vlasnica obrta pod nazivom Centar Olimp.

U veljači 2016. baš na poziv ministra Horvata napustila je privatni posao te došla u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Za portal Women in Adria izjavila je kako isprva nije željela ići u Ministarstvo jer je bila zadovoljna svojim dotadašnjem životom, ali kako je nakon brojnih uvjeravanja ipak pristala.

Horvat i Rimac

– Mi smo u fazi istražnih radnji, a bude li potrebe svu dokumentaciju ću staviti na uvid – rekao je Horvat nakon uhićenja Josipe Rimac i Ane Mandac, a o provjeri pogodovanja unutar njegova ministarstva, kazao je:

– Tri godine zaredom imamo mišljenje državne revizije bez ikakvih uvjeta. Imamo interne revizijske procese koji su provjeravali određene postupke, imamo konstrukt uvjeta natječaja koji kao program odobrava Vlada, pa ako je bilo nekih ekscesa oni su pojedinačne naravi – poručio je Horvat.

Svjedoci

Visokopozicionirane svjedokinje u Ministarstvu gospodarstva, prema dostupnim informacijama iz istrage, u svojim su iskazima ustvrdile kako je obujam dodjela potpora mimo pravila bio puno veći od onog što je prvotno USKOK stavio na teret Horvatovoj pomoćnici i Josipi Rimac. Kako piše Telegram, u tom slučaju radilo se o nešto manje od 600 tisuća kuna poticaja koje su navodno dobili poduzetnici bliski Josipi Rimac. Svjedokinje također tvrde da su upozoravale kako se potpore i poticaji ne dodjeljuju na pravilan način.

O kojem se sada točno iznosu radi nije još potvrđeno, no svjedokinje iz Ministarstva gospodarstva kazale su istražiteljima da su upozoravale ministra na problematičnu dodjelu potpora i poticaja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba