U ŠTO ĆE SE NAJVIŠE ULAGATI?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja istaknulo prioritete za iduću godinu

Objavljeno: 31.12.2021. Metropolitan

Neki od prioriteta Ministarstva znanosti i obrazovanja za iduću godinu su početak reformi u sustavu obrazovanja zbog uvođenja cjelodnevne škole, povezivanja obrazovanja s tržištem rada te donošenje Nacionalnog plana razvoja istraživačke infrastrukture, piše Index.hr.

U srijedu je obilježena tužna godišnjica od razornog potresa koji je prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju. U potresu su 33 od 48 školskih objekata u toj županiji pretrpjela razne stupnjeve oštećenja, pri čemu ih je devet potpuno neupotrebljivo. Oni zahtijevaju dugotrajnu obnovu, a za sada je obnovljeno 20 škola. Dosad je na potrebnu dokumentaciju, radove i opremanje školskih ustanova, prema riječima osnivača, utrošeno oko 10 milijuna kuna. U području visokog obrazovanja i znanosti, za obnovu oštećene infrastrukture dodijeljeno je više od 2,2 milijarde kuna. Potpisana su 53 ugovora o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za obnovu infrastrukture 26 visokoškolskih i znanstvenih ustanova ukupne vrijednosti 2,28 milijardi kuna.

Za svu djecu u dobi od tri do šest godina, Ministarstvo planira osigurati pohađanje vrtićkih programa, za što je potrebno oko 40.000 dodatnih mjesta u vrtićima. Njih  22.500 financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Jednako tako, u NPOO- u je osigurano i 2,28 milijardi kuna za izgradnju i dogradnju osnovnoškolskih ustanova, kako bi se osigurao prelazak škola u jednosmjenski rad, što je preduvjet za uvođenje cjelodnevne škole. Time će se povećati kvaliteta poučavanja i stjecanja znanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba