Epilog otkrivenog skandala u obrazovnom sustavu kojim je kompromitirana državna matura

Ministar Fuchs ukida Povjerenstvo za praćenje državne mature zbog namještanja bodova za neke maturante

Objavljeno: 07.04.2021. Metropolitan

Povjerenstvo za praćenje provođenja državne mature bit će ukinuto, potvrđeno je Večernjem listu iz Ministarstva obrazovanja. Odluka o ukidanju posljedica je nedavno otkrivenog skandala – da su članovi tog povjerenstva koje imenuje Ministarstvo, prošlogodišnjim maturantima na jesenskom roku ispita državne mature, a nakon njihovih žalbi, dodali bodove zbog kojih je sedmero učenika ostvarilo nezaslužen prolaz na ispitima državne mature. Dodani bodovi u samom sustavu narušili su tako cjelokupnu državnu maturu, dajući do znanja maturantima da na ispitu na kojem su svi trebali biti jednaki postoje oni koji se mogu provući za dodani bod, dodan intervencijom Povjerenstva koje imenuje Ministarstvo obrazovanja.

Večernjak tako podsjeća da je koordinatorica za ispit iz matematike i članica Povjerenstva, Nada Lesar, nakon primljenih pritužbi učenika po završetku jesenskog roka unijela po jedan ili dva boda za 13 maturanata bez suglasnosti Upravnog vijeća Nacionalnog centra za provedbu mature koje je pritužbe učenika odbacilo. Time je Lesar uvelike utjecala na državnu maturu i rezultate učenika, a tim je potezom bila upoznata i ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić. Ovaj jesenski problem nije, čini se, jedini propust Povjerenstva za praćenje provedbe državne mature. Kako doznaje Večernji list, u srpnju 2020. godine, kada je na čelu povjerenstva bio Marko Košiček, jednoj učenici nakon uložene žalbe dodano je na ispitu čak deset bodova.

Takvim potezom navedeno Povjerenstvo, kako ono iz prethodnog tako i ovo iz sadašnjeg mandata, znatno je unazadilo kvalitetu provedbe državne mature za koju se sve do sada moglo tvrditi kako je jedina uspješna antikorupcijska mjera u Hrvatskoj. Naime, uvođenjem državne mature svi učenici Hrvatske dobili su jednake šanse za upise na visokoobrazovne ustanove jer se državnom maturom bodovalo isključivo znanje koje imaju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba