DAN PRIJE UVOĐENJA OBAVEZNIH POTVRDA, TESTIRANJEM OTKRIVENO 900-TINJAK COVID POZITIVNIH OSOBA BEZ SIMPTOMA

MINISTAR BEROŠ: Prevenirali smo veliku epidemiološku štetu i spriječili zarazu kod gotovo 2000 osoba

Objavljeno: 16.11.2021. Metropolitan

Dan prije stupanja na snagu sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika u javnim službama te lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi zaposlenika trgovačkih društva i ustanova, Ministarstvo zdravstva objavilo je da je otkriveno gotovo 900 osoba pozitivnih na koronavirus, piše Jutarnji.hr.

Pozitivnih 892

Od ukupno 37.682 provedenih antigenskih testiranja u posljednja 24 sata, njih 892 je bilo pozitivno kod osoba bez znakova bolesti COVID-19.

– Visoka brojka novootkrivenih pozitivnih osoba iznova dokazuje smisao i važnost uloge COVID potvrda u kontroli širenja epidemije. U slučaju nepostojanja navedene dodatne sigurnosne mjere obveznog testiranja, tih 900 osoba i dalje bi širilo zarazu u svom radnom okruženju, u svojoj obitelji i drugim prigodama, što dovoljno govori o razmjeru epidemiološke štete koju smo prevenirali među našim građanima u samo jednom danu – izjavio je ministar Vili Beroš, uz pojašnjenje da struka procjenjuje da je u ovom slučaju neposredno spriječena zaraza kod gotovo 2000 osoba, a indirektno i mnogo više.

– Bazični reprodukcijski indeks iznosi pet kod delta varijante, što znači da jedan zaraženi delta varijantom može zaraziti pet osoba koje nisu cijepljene i nisu preboljele bolest. Na sreću, preko 60 posto odraslog stanovništva je cijepljeno, a jedan dio je prebolio, pa možemo zaključiti da bi jedan pozitivni zarazio najmanje dvije osobe što bi značilo da smo spriječili zarazu 1784 osobe pod uvjetom da se novootkriveni pridržavaju dobivenih uputa odnosno izolacije – pojasnio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ovdje se radi o testiranju brzim testovima koji rade tako da detektiraju osobe koji imaju višu koncentraciju virusa i time su efikasni širitelji zaraze, zbog čega je važno na vrijeme ih izolirati iz radne okoline. Nadalje, ponovna testiranja osiguravaju da i oni koji su kod jednog testiranja lažno negativni, kod sljedećeg testiranja ipak zaprime pozitivan rezultat.

Pridržavanje mjera

Što se tiče dvojbe koja se javlja u javnom prostoru, a ta je da i cijepljeni mogu prenijeti zarazu, znanost je dokazala da cijepljene osobe imaju znatno manju koncentraciju virusa u sluznici nosa i time znatno rjeđe mogu zaraziti druge nego necijepljeni. Isto tako, cijepljeni će znatno teže razviti teže oblike bolesti i preminuti.

Ipak, i za jedne i za druge i dalje vrijedi savjet da se i dalje moraju pridržavati epidemioloških mjera, odnosno, nositi masku, prati ruke i držati fizički razmak.

– Nažalost, realnost pokazuje da u 21. stoljeću postoje ljudi koji ne vjeruju znanosti, već vjeruju glasinama. Zbog njih moramo prilagođavati sustav, ljudske i materijalne resurse te odvojiti dragocjeno vrijeme koje smo mogli posvetiti pacijentima kojima je to nužno. COVID potvrde su ključan alat u zaštiti zdravlja i života naših građana, a poglavito našeg zdravstvenog sustava. Cilj nam je smanjiti opterećenje bolničkog sustava kako bismo zadržali što veći opseg zdravstvenih usluga i dostupnost zdravstvene zaštite ne-COVID bolesnicima. Ponovno apeliram na sve necijepljene da iskoriste najefikasniju javnu zdravstvenu mjeru u povijesti čovječanstva. Cijepite se – zaključio je ministar Beroš. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba