''SAD JE IMA, SAD JE NEMA'': SAGA O BOMBI U LETJELICI SE NASTAVLJA, DORH KAŽE RADILO SE O AVIO BOMBI

MILANOVIĆ: Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u kojem se to kiseli nekoliko dana?

Objavljeno: 23.03.2022. Metropolitan

Sinoć je Dnevnik Nove TV, od bliskih izvora istrazi, saznao kako na dijelovima sovjetske letjelice, koja se prije gotovo dva tjedna srušila u hrvatskoj metropoli, ne postoje tragovi eksploziva. No, kako Vlada i Ministarstvo obrane i dalje tvrde kako je bomba bila u letjelici, oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

– S obzirom na objavljene informacije u sredstvima javnog priopćavanja o rezultatima provedenog vještačenja, i zaprimljene upite novinara, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, sukladno zakonskim odredbama, odgovara kako se postupanje ovog državnog odvjetništva nastavlja. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je radi analize tragova izuzetih na mjestu događaja, dosad, izdalo naloge za provođenje više vrsta vještačenja (kemijsko – fizikalnih, mehanoskopskog, balističkog, toksikološkog) te je zatraženo stručno mišljenje zrakoplovno – tehničke struke. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, do sada, dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko – fizikalnog vještačenja. Balističkim vještačenjem metalnih fragmenata utvrđeno je da se radilo o avio bombi sa pripadajućim upaljačem – stoji u priopćenju.

– Rezultati dosadašnjeg tijeka kriminalističkog istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja, ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka. S obzirom na navedeno, ovo državno odvjetništvo u koordinaciji s nadležnim tijelima uključenima u kriminalističko istraživanje (predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ˝Ivan Vučetić˝, Ravnateljstva policije – Uprave kriminalističke policije, Vojne policije i obavještajnih agencija) nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice. Ovo priopćenje je objavljeno sukladno članku 60. stavku 3. Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji – piše u priopćenju.

I dok premijer Andrej Plenković i ministar obrane Mario Banožić i dalje tvrdi o prisustvu bombe, no predsjednik Zoran Milanović zapitao se sljedeće:

– Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u kojem se to kiseli nekoliko dana – pita se Milanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba