8. OŽUJKA: Čestitajte ovaj zaista poseban dan svojim ženama, majkama, prijateljicama, svojim kraljicama

Međunarodni je dan žena – slavimo njihova ekonomska, politička i društvena postignuća

Objavljeno: 08.03.2022. Metropolitan

Na današnji se dan, već dugi niz godina, obilježava Međunarodni dan žena, dan kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola, a prvi je takav dan obilježen 8. ožujka davne 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, Deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. 

Ideja za proslavom tog posebnog dana pojavila se za vrijeme industrijalizacije koja je prouzročila velika nezadovoljstva zbog izuzetno loših radnih uvjeta i malih plaća, pa su sada već dobro znane tekstilne radnice iz New Yorka točno na 8. ožujka 1857. odlučile protestirati, no policija ih je ubrzo rastjerala. Ipak, samo dva mjeseca kasnije te su žene osnovale sindikat, a protesti su se događali i narednih godina. Posebno se pamti onaj održan 8. ožujka 1908. godine kada je ulicama New Yorka marširalo 15.000 žena tražeći kraće radno vrijeme, veće plaće i pravo glasa.   

Ujedinjeni narodi Međunarodni su dan žena počeli obilježavati 1975. godine koja je ujedno bila proglašena i Međunarodnom godinom žena, a 1977. godine je Opća skupština UN-a sve svoje države članice pozvala da 8. ožujka proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir. 

Dan žena u Hrvatskoj se od 2016. godine obilježava i posebnom prosvjednom manifestacijom nazvanom “Noćni marš” koji se isprva održavao u Zagrebu, a od 2019. godine održava se i u Splitu, Rijeci, Puli i Zadru. 

Iako se Dan žena obilježava 8. ožujka, vjerujemo da svi u svojem životu imate barem jednu ženu koja zaslužuje da se prema njoj svakog dana u godini odnosite kao da je svaki dan, Dan žena. Čestitajte stoga današnji dan svim majkama, suprugama, sestrama, bakama, prijateljicama i drugim važnim ženama u svom životu i uvijek se odnosite prema njima kao da je svaki dan njihov dan.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba