‘Prijatelji životinja’ saborskim zastupnicima predložili izmjene Zakona o zaštiti životinja

“Lanac nije za psa, držanje pasa na lancu treba zabraniti”

Objavljeno: 23.01.2023. Metropolitan

‘Prijatelji životinja’ svim su saborskim zastupnicima poslali brošuru kojom ih informiraju o prijedlozima za izmjene Zakona o zaštiti životinja, a koje su iznijeli i na internetskoj stranici  www.boljizakon.net. Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je povjerenstvo koje bi već od početka 2023. godine raditi na prijeko potrebnom novom Zakonu o zaštiti životinja.
 
– Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo važnost poboljšanja zakonske zaštite životinja u Hrvatskoj, a već prvi odgovori saborskih zastupnika koje smo primili pokazuju da su itekako spremni podržati napredak. Očekujemo da će zaista nužan bolji Zakon stupiti na snagu najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine – navode iz udruge ‘Prijatelji životinja’.
 
Predložili su potpunu zabranu držanja pasa na lancu, nastupa svih životinja u cirkusima i držanja tigrova u zatočeništvu privatnih osoba, propisivanje tzv. pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce i druge izmjene Zakona o zaštiti životinja.
 
Ove prijedloge ‘Prijatelji životinja’ slikovito su saželi kroz dojmljive jumbo plakate koje su postavili na najfrekventnijim lokacijama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Nikoga nisu ostavile ravnodušnim ni snažne poruke koje prate vizuale: “Lanac nije za psa – Držanje pasa na lancu treba zabraniti.”; “Majmun nije za stan – Egzotične životinje su za egzotične šume.”; “Tigar nije za dvorište – Divlje životinje pripadaju divljini.”


Držanje pasa na lancu, ističu iz udruge ‘Prijatelji životinja’, zločin je prema najboljem čovjekovu prijatelju jer psi su vrlo društvena bića, traže blizinu čovjeka i sretni su pokraj svojih ljudi.

– Učestalo svjedočimo slučajevima kada se lanac psima ureže u vrat, a zbog nemogućnosti kretanja nesretne životinje jako pate i mogu postati agresivne – dodaju.
 
Ukazuju i da je držanje divljih životinja u zatočeništvu za mnoge vrste tragično zato što imaju složene potrebe i izrazito je teško ili čak nemoguće osigurati njihovu dobrobit i dugogodišnju specijaliziranu skrb, prehranu i smještaj. Predlažu uvođenje Pozitivne liste, koja već odlično funkcionira u više država, a Italija je čak donijela odluku da potpuno zabrani uvoz i trgovinu divljim i egzotičnim životinjama. Pozitivna lista omogućava bolju kontrolu trgovine životinjama i preventivna je – učinkovito sprječava širenja virusa i zoonoza sa životinja na ljude.
 
– S obzirom na više od 10.000 napuštenih životinja godišnje u Hrvatskoj, što pokazuje veliku neodgovornost brojnih pojedinaca, potrebne su konkretne zakonske izmjene i u smjeru preventive, prvenstveno kastracije koja je dokazano učinkovita i nužna metoda kontrole populacije pasa i mačaka – zaključuju ‘Prijatelji životinja’.
 
Sadržaj brošure poslane saborskim zastupnicima i vizuali plakata mogu se vidjeti na službenim stranicama Udruge

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba