NOVE MUKE U OBITELJSKIM DOMOVIMA: Poslali otvoreno pismu Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu rada

KORISNICI DOMOVA SE IZ BOLNICA VRAĆAJU COVID POZITIVNI: “Testiraju se samo oni necijepljeni”

Objavljeno: 23.10.2021. Metropolitan

Udruga obiteljskih domova poslala je Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otvoreno pismo jer se, prema saznanjima koje imaju, korisnici obiteljskih domova s liječenja u bolnicama, vraćaju zaraženi koronavirusom.

Otvoreno pismo Udruge prenosimo u cijelosti:

Udruga obiteljskih domova obraća se Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otvorenim pismom, kako bismo skrenuli pozornost na zabrinjavajući trend koji smo primijetili u posljednjih nekoliko dana.

S terena dobivamo informacije o tome kako su brojni korisnici obiteljskih domova po povratku s liječenja pozitivni na bolest COVID-19, drugim riječima, u bolničkom sustavu izloženi su zarazi koronavirusa SARS-CoV-2.

Trenutno se pri otpuštanju s bolničkog liječenja testiraju samo necijepljeni korisnici. Čak i kada se pokaže da su pozitivni, bolnice im ne osiguravaju izolaciju i daljnju potrebnu zdravstvenu i drugu skrb, već o toj činjenici samo obavijeste predstavnike domova, na kojima je pronaći način kako organizirati izolaciju po povratku korisnika u obiteljske domove. Dakle, iz bolničkog sustava se vraćaju pozitivni korisnici te sva daljnja odgovornost pada na predstavnike obiteljskih domova.

Smatramo nedopustivom takvu praksu jer nije moguće za svakog korisnika osigurati adekvatnu izolaciju od drugih korisnika, s obzirom na to da je nerijedak slučaj da se istovremeno s bolničkog liječenja zaraženo vrati i nekoliko korisnika. Time se iznimnoj opasnosti izlažu svi drugi korisnici, bili cijepljeni ili ne, jer je očito da su postojeća cjepiva manje učinkovita u slučaju zaraze vladajućim delta sojem.

Udruga obiteljskih domova traži žurnu reviziju postojećih odluka, kojima se uređuje primitak i otpuštanje s bolničkog liječenja pacijenata, odnosno korisnika obiteljskih domova. Tražimo obavezno testiranje svih korisnika obiteljskih domova prije otpuštanja s bolničkog liječenja. Korisnicima koji se zaraze tijekom bolničkog liječenja, potrebno je u bolnicama osigurati izolaciju i drugu potrebnu skrb, kako ne bi došlo do daljnje zaraze drugih korisnika obiteljskih domova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba