TRADICIJA SE NE PREKIDA: Iako u smanjenom obimu zbog epidemiološke situacije, održano 18. Vozočašće jahača i zaprega iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu

“Konji su prije svega ljubav, a ne biznis, iako se u njih mora puno ulagati”

Objavljeno: 23.08.2020. Alen Brodar

U organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, uz podršku Krapinsko – zagorske županije te općina domaćina, i ove je godine održano tradicionalno, 18. vozočašće konjskim zapregama iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu. Kao i obično, okupljanje je počelo kod željezničke stanice u Zlatar Bistrici, a oko 9.15 sati, kolona je krenula prema bistričkom Svetištu.

– Kada smo počeli obilježavati vozočašće, bilo nas je svega pet sudionika. Sada smo došli na jednu lijepu brojku. Usprkos epidemiološkoj situaciji, ljudi su došli na ovogodišnje vozočašće jer se cijele godine spremaju za ovo. Svi konji su vrhunski opremljeni i sređeni – rekao je predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec te dodao da se situacija u konjogojstvu popravlja te da bi trebali dobiti veće poticaje uskoro, no ipak ističe da su konji “ljubav, a ne biznis, unatoč tome što se puno ulaže u to”.

Manifestacija bez koje se ne može

Jedan od domaćina vozočašća, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić kazao je kako je ovo već 18. po redu vozočašće koje njeguje tradiciju dolaska tzv. “romara” poslije Velike Gospe u Mariju Bistricu te kretanje na blagoslov konja i kočija u Mariju Bistricu.

– I u današnjim uvjetima, kada moramo razmišljati o koronavirusu i epidemiološkim uvjetima, ova manifestacija je dokazala da je prerasla u tradiciju bez koje mi kao općina ne možemo i bez koje Županijska udruga uzgajivača konja Krapina ne može – istaknuo je načelnik Miholić

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je istaknuo da je, nažalost, vozočašće organizirano u vrlo specifičnim uvjetima zbog koronavirusa i dugo se vagalo da li ga uopće održati.

– Ipak, nakon konzultacija sa Stožerom i uzgajivačima konja, došli smo do zaključka da će se tradicija ipak održati, prije svega vodeći računa o zdravlju i sigurnosti svih sudionika. Naravno da ove godine naše jahače i zaprege nije dočekao toliki broj turista i hodočasnika kao inače, no bitno je da se tradicija uspjela održati. Zahvaljujem se našoj Udruzi uzgajivača konja Krapina i Mirku Majsecu na dodatnom trudu, radu i energiji koje je trebalo uložiti da se ove godine vozočašće organizira, a također i svim ljubiteljima konja koji su se odazvali našem pozivu, s time da smo se ove godine orijentirali samo na naše domaće uzgajivače i nismo zvali prijatelje iz Austrije, Slovenije, Italije te drugih europskih zemalja, koji su svake godine bili naši partneri u ovom projektu. S nadom da ćemo se riješiti ove korone, veselimo se već unaprijed sljedećoj godini, kada će nam se ponovno pridružiti na 19. Vozočašću – zaključio je župan Kolar, prije nego što je sjeo u jednu od kočija i uputio se s ostalim sudionicima u Mariju Bistricu.

USPRKOS SITUACIJI, TRADICIJA SE NE PREKIDA: 18. po redu Vozočašće jahača i zaprega iz Zlatar Bistrice u Mariju Bistricu – sudionici upravo stižu na Trg pape Ivana Pavla II.

Objavljuje Zagorje International u Nedjelja, 23. kolovoza 2020.

Sljedeće ponovno kao prijašnjih godina

A tamo su ih na Trgu pape Ivana Pavla II. Dočekali Marijabistričani i njihovi gosti, dakako i domaćin, načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

– Usprkos koroni, vozočašće se održalo, doduše u jednom manjem obimu, nema više zajedničkog šatora za druženje, kao ni gostiju iz inozemstva, već sudjeluju konjari pretežno iz naše županije i okolice. Ipak, zadovoljni smo, vrijeme je poslužilo i mogu samo zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji i vjerujem da će se sljedeće godine 19. Vozočašće vratiti na onu razinu kako je to bilo svih ovih godina – zaključio je Milički.

Sudionici vozočašća prisustvovali su misi u crkvi na otvorenom, uoči i za vrijeme koje traje i blagoslov jahača, zaprega i konja, a nakon mise za sve je sudionike pripremljena okrjepa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba