KAZNE ZA NEPOŠTIVANJE PROPISA KREĆU SE OD 1000 DO 15.000 KUNA

JESTE KUPILI ZIMSKE GUME? Od 15. studenoga obavezna je zimska oprema na vašim vozilima

Objavljeno: 01.11.2021. Metropolitan

U skladu s Odlukom o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, propisana je obveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine, podsjećaju iz Policijske uprave krapinsko – zagorske.


Ova se odredba odnosi na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a jedini izuzetak su vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom se smatraju zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 milimetara i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona, a koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.


Također, pneumatici moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, a ako su na istoj osovini, moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne), konstrukciji (radijalne/dijagonalne) te marki i tipu.


Uz to, vozači moraju prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.
Oprema je obvezna u zimskim uvjetima na prometnicama, a pod spomenute se smatra kolnik prekriven snijegom ili poledicom. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom je zabranjen.


Za one koji se neće pridržavati neke od ovih obveza, slijede novčane kazne u iznosima od tisuću pa sve do 15.000 kuna. (vh) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba