Promjene će se odnositi na 1,5 milijuna kućanstava u Hrvatskoj

Iz HEP-a najavili velike promjene u obračunu struje – evo što je novo

Objavljeno: 11.07.2022. Metropolitan

Na stranicama HEP-a objavljeno je da će doći do promjena pravila za obračun struje, a jedna od novosti je broj akontacijskih računa, točnije mijenja se broj uplatnica, pa će tako umjesto ranijih šest, po novome dolaziti njih pet, piše Index.hr.

Još jedna od većih i važnijih novosti je da se obračun za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće morati plaćati u istom mjesecu jer će akontacijska rata stizati mjesec ranije, a najveća novost je da akontacijske rate više neće biti sve jednake, već će se iznos razlikovati na svakom računu, odnosno, kupci će plaćati po potrošnji, ali u različitim obrocima.

Isto tako, po novom, kupci će moći birati drugi način na koji dolaze računi, a moći će se birati između sezonskog ili linearnog modela. Zahtjev za prelazak iz modela u model moguć je na zahtjev kupca. 

Ove se promjene odnose na čak 1,5 milijuna kućanstava u Hrvatskoj. 

Inače, model potrošnje struje za sve kupce određuje HEP ODS i inicijalno, svi se kupci smještaju u “Opći model“ koji podrazumijeva različit iznos akontacija po mjesecima, ali je njihov ukupan zbroj temeljen na potrošnji adekvatnog prethodnog razdoblja. Razlike u iznosima ovisit će o regiji kojoj kupci geografski pripadaju, odnosno karakteristikama potrošnje u pojedinim područjima Hrvatske, sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a, tumače iz HEP-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba