Dječaku (12) kojem su liječnici presadili pluća u posjet stigao otac

“I sad dršćem. Čitavo smo se vrijeme nadali da će doći taj dan i kad je došao, Franjo je digao obje ruke i rekao pobjeđujemo polako”

Objavljeno: 12.01.2023. Metropolitan

U zagrebačkom KBC-u po prvi je puta uspješno izvedena transplantacija pluća kod djeteta te kombinirana transplantacija srca i jetre kod odraslog pacijenta.

Novo srce i jetru dobio je 45-godišnji muškarac, dok je 12-godišnji dječak dobio nova pluća, a prema riječima liječnika, oba se pacijenta dobro oporavljaju, piše Index.hr.

Nakon prve ovakve operacije u Hrvatskoj, 12-godišnjeg sina posjetio i njegov otac. Pluća su čekali četiri godine.

– Čitavo smo se vrijeme nadali da će doći taj dan. I hvala Bogu kad je došao, bilo je to veliko iznenađenje. Iznenadio je i mene i moga Franju. Franjo je digao obje ruke i rekao pobjeđujemo polako – rekao je otac dječaka Grga Kalopić.

Donor pluća također je iz Hrvatske, a radi se o djetetu. 

– I sad dršćem. Taj isti drhtaj koji sam imao tada i sad ga imam. Osjeća se dobro. Kako koji doktor dolazi i rade preglede, odmah je i on veseliji jer kažu da ide naprijed – dodao je otac.

Iako je stručni tim liječnika odrađivao transplantacije pluća već 19 puta, ovoga su puta za svaki su slučaj pozvali kolegu iz Beča. 

Što se tiče druge operacije, ovo je bilo prvi puta da su odraslom muškarcu transplantirali dva organa – srce i jetru, a organi su stigli iz Njemačke od istog donora. 

– On se vrlo rano nakon operacije počeo brzo oporavljati. Danas hoda, osjeća se jako dobro. Ima odličnu funkciju jetre i srca. To je jako rijetko i u svjetskim razmjerima. To su anegdotalni slučajevi. Veliki pothvat hrvatske medicine – rekao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Davor Miličić. 

Operacije su bile složene i trajale su više od 10 sati, a ova transplantacija srca je već četvrta od početka godine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba