U sklopu projekta ‘Crocodile’ koji se provodi na razini EU

Hrvatske autoceste dobivaju 1700 kamera visoke tehnologije koje će detektirati svaki prekršaj 

Objavljeno: 21.08.2022. Alen Brodar

Hrvatske autoceste potvrdile su da na naše autoceste stižu nove, naprednije digitalne kamere, a u sklopu projekta ‘Crocodile’ bit će ih postavljeno ukupno 1700, piše Telegram.

Nove će kamere brže i sigurnije detektirati potencijalno opasne situacije, a time će biti i brža reakcija obavještavanja korisnika o tom događaju i uvjetima na cesti. Automatska detekcija incidenata (AID) će za samo nekoliko sekundi alarmirati djelatnike u Centrima za nadzor i sigurnost promet (CNUP), smještenima duž cijele mreže autocesta. 

Projekt je pokrenut na razini Europske unije, a njegovim uvođenjem osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa. Ujedno, Hrvatska će time postati dio integriranog inteligentnog transportnog sustava na europskim cestama.

Novi će sustav ustrojiti i novi Središnji centar za nadzor i vođenje prometa autocestama koji će komunicirati s Nacionalnom pristupnom točkom kako bi se relevantne informacije poslale HAK-u, HC-u, MUP-u, ali i drugim zemljama u okruženju. 

– U slučaju uočavanja ili alarmiranja izvanrednog događaja, operateri u CNUP-u pokreću postupak obavještavanja sukladno Standardno-operativnom postupniku te poziva žurne službe (Centar 112, policija, po potrebi hitna medicinska pomoć i vatrogasna postrojba), ophodarsku službu, po potrebi vodopravnog inspektora, po potrebi lovoovlaštenike. Po alarmiranju izvanrednog događaja, a sukladno klasifikaciji istoga, automatski se pokreće algoritam i scenarij kojim se postavlja adekvatna prometna signalizacija na svjetlosno-promjenjive znakove kako bi se korisnike koji nailaze na događaj pravovremeno obavijestilo o događaju i prilagodila brzina kretanja vozila. Javnost se o stanju i uvjetima na cesti obavještava putem HAK- a i internetskih stranica HAC-a – pojasnili su iz HAC-a. 

Također, iz HAC-a su naveli i da je vožnja u suprotnom smjeru nedvojbeno najopasniji događaj na autocesti i iz tog su razloga proveli pilot projekt postavljanja 3D horizontalne prometne signalizacije u zonama čvorova i odmorišta. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba