Još jedna mjera pomoći uslijed epidemije

Fina prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima svih fizičkih osoba, osim u iznimnim slučajevima

Objavljeno: 22.04.2020. Alen Brodar

Financijska agencija (Fina) izvijestila je da prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima svih fizičkih osoba, što je mjera pomoći uslijed epidemije Covid-a 19. Fina tako prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, osim u iznimnim slučajevima, propisanima zakonom. Fizičkim osobama koje nemaju niti jednu ovrhu koja se nastavlja, tijekom idućih nekoliko dana deblokirat će se računi, objavljeno je na internetskoj stranici Fine.
Podsjetimo, 18. travnja na snagu su stupile dopune Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, kojima se propisuje zastoj provedbe ovrhe na novčanim sredstvima za razdoblje važenja posebnih okolnosti, odnosno do 17. srpnja ove godine, uz mogućnost produljenja trajanja za dodatna tri mjeseca.

Nalog za deblokadu


Fina je tako zastala s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima za ukupno 244.865 ovršenika fizičkih osoba, što uključuje 234.587 građana i 10.269 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Također, zastala je s provedbom gotovo 1,1 milijun osnova za plaćanje, pri čemu iz Fine ističu da ukupan iznos nenaplaćenog duga ovršenika fizičkih osoba za koji se zastalo u provedbi ovrhe iznosi 17,2 milijarde kuna glavnice i 6,7 milijardi kuna kamata.
Fina će tijekom ovog i sljedećeg tjedna, za 233.109 ovršenika fizičkih osoba, bankama dati naloge za deblokadu njihovih računa, budući da se zastalo s provedbom osnova za plaćanje koje su evidentirane u njihovim očevidnicima, kažu iz agencije.
U blokadi će i dalje ostati 8015 ovršenika fizičkih osoba, budući da su u njihovim očevidnicima evidentirane neke osnove za plaćanje po kojima se ovrha nastavlja provoditi, najčešće za uzdržavanje djeteta, a iznos koji otpada na te ovršenike doseže 854,7 milijuna kuna glavnice i 232,9 milijuna kuna kamata.
Fina tako prestaje s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na sve fizičke osobe, uključujući i obrtnike i druge koji obavljaju registriranu djelatnost, dok se ovrha iznimno nastavlja u slučaju da fizička osoba ima osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta (alimentacije), druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću (druga uzdržavanja koja se naplaćuju u rentama), tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako se radi o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene (npr. račun pričuve zgrade i sl.), pojašnjavaju iz agencije.

Zatezna kamata

Fina će i dalje zaprimati nove osnove za plaćanje i evidentirati ih u očevidnik prema vremenu primitka, ali po njima neće poduzimati daljnje radnje za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, osim ako se radi o osnovi za plaćanje za koju je propisano da se nastavlja s provedbom ovrhe, napominje se u priopćenju.
Ovrha u odnosu na pravne osobe se nastavlja provoditi sukladno zakonu, ali se ne obračunava zakonska zatezna kamata, pri čemu se odredba o tome da ne teče zatezna kamata ne odnosi samo na tražbine za koje se provodi ovrha, već općenito na sve pravne odnose u kojima je došlo do zakašnjenja u plaćanju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba