Ipak ne vrijedi samo za one s COVID potvrdama

Evo tko sve od sutra može ulaziti u javne i državne institucije

Objavljeno: 15.11.2021. Metropolitan

Sutra na snagu stupa nova odluka Stožera koja se tiče šire primjene COVID potvrdi koje će od sad, podsjetimo, biti obavezne u svim držanim i javnim institucijama.

Međutim, ulazak u ove institucije će ipak biti omogućen i širem krugu ljudi nego se prvobitno mislilo, a od obveze testiranja će također biti izuzeti neki koji toga možda još nisu ni svjesni.  

Zadnjih se dana govori kako će za ulazak u državne i javne institucije od utorka trebati EU digitalna potvrda, ali istina je kako će se za ulazak u ove institucije priznati i neke druge vrste potvrda, piše Jutarnji.hr.

Odlukom Stožera je definirano da će zaposlenici, ali i stranke, u državne i javne institucije moći ulaziti po istim pravilima kao što je to ranije bilo odlučeno za zdravstvo i socijalnu skrb.

Prema tome, za ulazak u državne i javne institucije neće biti obavezno imati isključivo EU digitalnu potvrdu, pa svi oni koji je dosad nisu isprintali ili ne žele skidati aplikaciju “COVID GO“, imaju više opcija kako bez testiranja ući u neku od takvih institucija. Naime, oni koji su preboljeli koronavirus u sve državne i javne institucije mogu ulaziti s potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite izdane na temelju testa, a priznavat će se i potvrda izdana za rezultat PCR, ali i antigenskog testa.

Isto tako, ta potvrda će vrijediti 12 mjeseci od postavljanja dijagnoze što preboljelima daje više mogućnosti nego EU digitalna potvrda, s obzirom na činjenicu da se njome status imunosti preboljelog definira na period od samo šest mjeseci.

U spomenute institucije će bez testiranja moći ulaziti i oni koji su dobili potvrdu liječnika da su imali COVID dijagnosticirane bolesnike u obitelji i s njima su imali kontakt. Takve su osobe često proglašavane vjerojatnim slučajem, pa čak i ako im virus nije dijagnosticiran laboratorijskim testom.

Sve osobe koje su preboljele virus, a potom su i cijepljene još jednom dozom cjepiva unutar osam mjeseci od preboljenja, također mogu ulaziti bez testiranja narednih dvanaest mjeseci od cijepljenja, ali uz predočenje potvrde liječnika da su preboljeli te potvrdu da su cijepljeni.

Sve ove odredbe vrijede za zaposlenike, ali i za stranke državnih i javnih institucija kao i pružatelje usluga koje u njih dolaze, stoga je najbolje na vrijeme se upoznati sa svim mogućnostima.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba