Jednu dobnu skupinu očekuje prava ‘lutrija’

Evo tko sve ima pravo na povrat poreza i tko će najviše trljati ruke

Objavljeno: 28.01.2023. Metropolitan

U veljači se podnose godišnje prijave poreza na dohodak. Prošle je godine pravo na povrat poreza ostvarilo oko 660.000 građana, a pritom im je isplaćeno 1,7 milijardi kuna. 

Iz Porezne uprave objavljeno je tko i do kada ima obavezu podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na povrat poreza, a kako je navedeno, krajnji rok za prijave je najkasnije do utorka 28. veljače, prenosi Poslovni.hr.

Oni građani koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari) godišnji obračun poreza provodi Porezna uprava u posebnom postupku te oni ne trebaju podnositi prijavu, dok su ju dužni predati oni koji su u 2022. godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, odnosno od djelatnosti obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede i šumarstva te dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije i ostalih djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga.

Uz njih, prijavu su dužni podnijeti i pomorci u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici koji su dobili nalog Porezne uprave da naknadno plate porez na dohodak.

Građani koji nisu dužni podnositi prijavu mogu zatražiti priznavanja poreznih olakšica temeljem dostave podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže kako bi ostvarili povrat poreza.

Što se isplata tiče, rješenje s iznosom povrata poreza najkasnije do 30. lipnja dobit će porezni obveznici koji tijekom godine nisu u potpunosti iskoristili osnovni porezni odbitak ili neko drugo porezno umanjenje. Ako su pak koristili neku poreznu olakšicu na koju nisu imali pravo, dobit će rješenje za uplatu razlike poreza.

Najviše mogu očekivati mlađi od 30 godina jer oni imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza u 2022. Oni zaposlenici koji su 2022. godine bili mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cjelokupnog poreza na dohodak i prireza, a onima između 26 i 30 godina života država će vratiti polovicu naplaćenih davanja.  

Najnovije po kategorijama

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

SJEO NA MOTOR S TRI GODINE: NIKOLA HRANIĆ (20) DEČKO JE IZ BEDEKOVČINE O KOJEM BI SE MOGLO PRIČATI KAO O BUDUĆEM SVJETSKOM VELIKANU MOTOCROSSA

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

Objavljeno: 09.10.2022. Metropolitan
“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter