BOME FINA PENZIJICA: Šokirat ćete se kada vidite o kojem je iznosu riječ

Evo koliku mirovinu primaju bivši predsjednik Stipe Mesić i udovica prvog predsjednika Ankica Tuđman

Objavljeno: 07.03.2022. Metropolitan

Sindikat umirovljenika Hrvatske ponovno je aktualizirao pitanje “Tko u Hrvatskoj ima najveću mirovinu”, a predsjednica Jasna A. Petrović tvrdi kako tu privilegiju imaju upravo bivši predsjednik Stipe Mesić i udovica prvog hrvatskog predsjednika Ankica Tuđman, a iznos koji navodi je 25.000 kuna, piše Poslovni.hr

Što se tiče Tuđman, Petrović je pojasnila kako je ona još 2009. godine primala 22.500 kuna, a od tada joj je mirovina usklađivana dva puta godišnje. 

Kako se računa

Prema važećem Zakonu o najvišoj mirovini, ista se računa tako da se mirovinski staž pomnoži s 3,8 vrijednosnih bodova i polaznim faktorom, te se tako izra­čunati bodovi pomnože s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. U slučaju kada svota mirovine, izračunata prema odredbama ZOMO-a, prelazi svotu određenu prema spomenutom Zakonu, određuje se svota najviše mirovine.

Podaci HZMO-a pokazuju da trenutno u državi ima 1750 korisnika najviše mirovine prema Zakonu o najvišoj mirovini, a ona u prosjeku iznosi oko 7500 kuna za 37 godina i šest mjeseci staža. Za samo godinu i pol manje staža su prijevremeni starosni umirovlje­nici prošle godine ostvarili 3080 kuna mirovine.

Također, 9231 umirovljenik ima mirovinu višu od 8000 kuna (prosjek oko 9400 kuna), a riječ je o umirovljenicima koji imaju 40 go­dina i sedam mjeseci radnog staža. No, kada se taj podatak usporedi s ostalim umirovljenicima s više od 40 godina radnog staža čija je mirovina u prosjeku  3704 kune, vidljivo je da je to čak 2,5 puta manje.

Inače, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podatke o najvišim iznosima mirovina drži u tajnosti, no poznato je kako se one računaju što je Petrović i pojasnila. 

Korisnik ostvari mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, tako da mu je ukupni mirovinski staž umnožen sa 3,8 vrijednosnih bodova i polaznim faktorom (40 godina mirovinskog staža x 3,8 vrijednosnih bodova x 1 polazni faktor) = 152 (osobni bodovi). Ti se bodovi potom množe s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednosti mirovine (152 x 1 x 71,53 = 10872,56), dobije se iznos od 10.872 kune kao najviša moguća mirovinu.

Mirovina predsjednika 

Što se tiče mirovine predsjednika, prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika koji je vrijedio do 22. veljače 2013., Predsjedniku nakon prestanka obnašanja dužnosti pri­pada mirovina u visini 90 posto predsjedničke plaće, što znači da je Predsjednik nakon prestanka obnašanja dužnosti mogao steći pravo na mirovinu u visini 90 posto plaće bez drugih uvjeta kao što su dob i staž. 

Plaća Franje Tuđmana iznosila je 35.000 kuna, a njegova bi mirovina iznosila 90 posto toga iznosa,  odnosno, 31.500 kuna, a kada je riječ o nasljednih 70 posto, to bi u ovom slučaju bilo 22.050 kuna koliko je primala Ankica Tuđman još 2009. godine, prije usklađivanja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba